EFdeN a încheiat competiția Solar Decathlon 2018 pe locul 4 mondial

in EcoLIFESTYLE 5 December 2018 51 Views

După doi ani de pregătiri și două săptămâni de competiție în Dubai, EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon 2018, a terminat pe locul 4 în clasamentul general mondial. Echipa a fost desemnată campioană mondială la proba de Comunicare și dublu vicecampioană mondială la proba de Inginerie și Construcție, respectiv la proba de Condiții de Confort.

EFdeN a încheiat competiția Solar Decathlon 2018 pe locul 4 mondial

Solar Decathlon, cea mai importantă competiție internațională de case solare, a avut loc în perioada 14-29 noiembrie 2018, în Dubai. Solar Decathlon Middle East a presupus proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu.

Din 21 de case calificate pe baza concursului inițial de proiecte, 18 au reușit să finalizeze casele și să ajungă în Dubai, apoi 15 dintre acestea au trecut de inspecțiile preliminare și au intrat efectiv în competiție. EFdeN, echipa din România, a concurat alături de alte 14 echipe din 11 ţări, printre care se numără SUA, Australia, Franța, Italia, Olanda şi ţări din Asia și Orientul Mijlociu.

Casa cu care a participat EFdeN în competiție se numește EFdeN Signature și a avut un buget total de aproape patru ori mai mic decât al proiectului care a câștigat competiția, FutureHaus din SUA. Sursele de finanțare pentru realizarea casei EFdeN Signature sunt integral private, obținute din parteneriate cu peste 100 de companii comerciale, iar proiectul este unul 100% educațional și de cercetare, realizat de studenți români.

Casa EFdeN Signature a fost construită integral de studenţii din echipa EFdeN, mai întâi în București, în parcarea unui centru comercial din nordul Capitalei, unde a putut fi testată și vizitată de bucureșteni. Apoi a fost transportată în Dubai și reconstruită pe situl competiției, în doar 14 zile. Casa urmează a fi dezasamblată în următoarele 7 zile în Dubai, iar echipa se va întoarce în țară pe 10 decembrie.

Înainte de construirea casei, studenții de la patru universități din București (Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”, Universitatea Politehnică și Universitatea București) au dedicat doi ani cercetărilor. Echipa EFdeN a participat și la ediția din 2014, din Versailles, cu casa care acum este Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort.

Performanțele EFdeN Signature la Solar Decathlon Middle East 2018

EFdeN a încheiat competiția Solar Decathlon 2018 pe locul 4 mondial

EFdeN a obținut Locul I la Comunicare, proba care evaluează capacitatea de comunicare și de conștientizare socială a echipelor, având în vedere creativitatea, eficacitatea și eficiența împărtășirii subiectelor relevante ale competiţiei (sustenabilitate, eficiență energetică și utilizarea energiilor regenerabile), precum și obiectivele echipei.

Locul II le-a revenit tinerilor pentru proba de Inginerie și Construcție. Proba a avut ca obiectiv să evalueze construcţia şi sistemele incluse, inovaţia, integrarea şi implementarea soluțiilor. Ei au demonstrat un nivel ridicat de funcţionare a structurii, instalaţiilor electrice, mecanice şi echipamentelor.

cumparamisim.ro

Echipa a obținut Locul II și la Condiții de Confort, probă monitorizată prin senzorii amplasați în casa EFdeN Signature pe parcursul celor 10 zile de competiție. Scopul a fost de a asigura confortul interior prin controlul temperaturii, umidității, luminii, calității aerului interior și performanțelor acustice.

La proba de Sustenabilitate au urcat din nou pe podiumul mondial pentru Locul III. Juriul a evaluat modul în care fiecare echipă a reuşit să reducă impactul locuinţei asupra mediului pe durata ciclului de viață, păstrand în acelaşi timp condiţiile de confort şi sănătate. De asemenea, proiectarea interdisciplinară și inițiativele de conservare a apei și vegetației au fost parte a acestei evaluări.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii