Eficienta energetica a caselor din UE este inca departe

Guvernele europene si Comisia Europeana sunt fortate sa grabeasca constructia caselor care nu produc emisii de gaze cu efect de sera, informeaza BBC News.

Reteaua Energetica Europeana (ENR) considera ca este nevoie si de o mai buna aplicare a schemelor de certificare cerute de legile UE. Raportul ENR, care include legislatia si actiunile din statele membre, va fi prezentat joi in cadrul Saptamanii Europene a Energiei Sustenabile.

"Unul dintre rezultatele cercetarii noastre sustine necesitatea implicarii Comisiei Europene care trebuie sa stabileasca un calendar pentru ca toate cladirile noi din Europa sa fie neutre din punct de vedere al carbonului", a declarat Philip Sellwood, presedintele executiv al Trustului Britanic pentru Economisirea de Energie (EST), membru ENR.

ENR considera ca o prioritate pentru guvernele nationale trebuie sa fie introducerea certificatelor de performanta energetica care evalueaza casele din punctul de vedere al consumului de energie, o cerere cheie a directivei de Performanta Energetica a Cladirilor.

Unele tari fac deja progrese considerabile in imbunatatirea eficientei energetice, multi experti fiind de acord ca este cea mai simpla cale pentru a reduce consumul de combustibil si emisiile de dioxid de carbon.

Marea Britanie a introdus certificate de performanta energetica si a stabilit ca din 2016 se vor construi doar cladiri cu zero emisii de carbon. Philip Sellwood a adaugat, insa, ca guvernul nu a implementat inca mecanisme pentru incurajarea proprietarilor de a investi in masuri de eficienta energetica.

"In Marea Britanie, o casa normala are un potential de economisire de 300 de lire sterline pe an doar prin instalarea unor masuri mai eficiente care vizeaza izolarea si incalzirea. Companiile electrice sunt obligate sa-si ajute clientii sa devina mai eficienti energetic, dar multi dintre proprietari nu au incredere in aceste companii", a mai spus Philip Sellwood.

Puternica industrie germana si preturile scazute ale energiei au blocat, pana de curand, in Germania o politica viabila de eficienta energetica. Cresterea preturilor la energie schimba insa atitudinea germana.

In Irlanda, tara care a cunoscut una dintre cele mai impresionante rate de dezvoltare economica, introducerea certificatelor de performanta energetica in sectorul constructiilor a ridicat nivelul eficientei energetice.

"Constructorii le folosesc acum ca un instrument de piata, certificatele dau calificative de la A la G, iar dezvoltatorii se intrec sa ofere certificate A1 pentru proprietatile pe care le vand", a declarat Joe Durkan, reprezentant al agentiei pentru Energie Sustenabila din Irlanda.

Raportul ENR va fi lansat in cadrul Saptamanii Europene a Energiei Sustenabile, care se desfasoara intre 28 ianuarie si 1 februarie. La aceasta saptamana participa institutii europeme, societatea civila si actori energetici de pe piata. 80 de evenimente vor fi organizate in opt tari diferite in cursul acestei saptamani, pentru a le permite firmelor interesate sa faca schimb de experienta.

Printre cele mai importante evenimente se numara lansarea unui program la care participa 100 de mari orase, inclusiv 15 capitale, care isi propun sa reduca cu mai mult de 20% emisiile si prezentarea premiilor pentru energie sustenabila.

Foto: europa.eu

spot_img

Ultimele știri