Eficien╚Ťa recicl─ârii aluminiului, contrazis─â de un profesor american

in EcoLIFESTYLE, Poluare 28 February 2017 237 Views

Un profesor american┬áexpune o serie de motive pentru care nu este o idee at├ót de bun─â s─â reciclezi aluminiul, ├«n cartea sa,┬áAluminum Upcycled. El sus╚Ťine c─â reciclarea aluminiului nu este at├ót de eficient─â ├«n condi╚Ťiile ├«n care industriile au nevoie de cantit─â╚Ťi tot mai┬ámari┬áde aluminiu primar ╚Öi cantitatea reciclat─â nu satisface nevoia acestora.┬á

aluminiu

foto: wisegeek.org

Potrivit Aluminium Association, aluminiul a intrat pe pia╚Ťa din SUA la ├«nceputul anilor ÔÇÖ90. Acesta ╚Öi-a g─âsit o larg─â ├«ntrebuin╚Ťare ├«n ambalare ÔÇô odat─â cu apari╚Ťia foliei alimentare de aluminiu. ├Än plus, potrivit aceleia╚Öi surse, aproximativ 75% din tot aluminiul produs vreodat─â ├«nc─â se folose╚Öte. A╚Öadar, un avantaj semnificativ al acestui material este c─â poate fi reciclat de multe ori. Reciclarea lui reduce costurile pe care produc─âtorii de b─âuturi le-ar avea cu ┬álivrarea ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, reduce emisiile de carbon. ├Än fiecare an, ├«n SUA ╚Öi Canda sunt reciclate mai mult de cinci tone de aluminiu. ├Än acela╚Öi timp, cantitatea de aluminiu reciclat─â ajunge ├«napoi ├«n America de Nord.

Reciclarea aluminiului – benefic─â, dar nu ├«ndeajuns

Potrivit treehugger.com, care citează cartea lui Carl A. Zimring, profesor asociat în studii de sustenabilitate în cadrul Pratt Institute (New York), reciclarea aluminiului este un lucru bun, dar nu îndeajuns de bun. Se estimează că 60% din aluminiul produs în SUA provine din surse reciclate.

Reciclarea implic─â costuri mai reduse cu energia electric─â ÔÇô cu 95% mai mici dec├ót ├«n cazul produc╚Ťiei de aluminiu primar. ├Äns─â, aluminiul primar se produce din bauxit─â – un minereu de aluminiu. Extragerea ╚Öi exploatarea acestui minereu este un procedeu foarte toxic pentru c─â provoac─â┬ádefri╚Ö─âri masive, iar substan╚Ťele folosite pot s─â polueze p├ónzele freatice locale. Pentru o ton─â de aluminiu, este nevoie de ├«ntre┬á13.500 de kWh ╚Öi 17.000 kWh.

Zimring spune c─â ├«n SUA, ├«nainte de cel de-al Doilea R─âzboi Mondial, a existat o directiv─â guvernamental─â prin care┬ás-au construit hidrocentrale, nu at├ót ├«n beneficiul americanilor, c├ót pentru a produce aluminiu necesar ├«n r─âzboi. Dup─â ce s-a ├«ncheiat r─âzboiul, exista foarte mult aluminiu, care a trebuit s─â fie folosit ├«ntr-un fel. A╚Öa c─â au ├«nceput s─â fie produse ├«n mas─â alte obiecte din aluminiu ÔÇô de la scaune pliante, p├ón─â la fa╚Ťade de cl─âdiri sau acoperi╚Öuri. Produc╚Ťia a culminat, potrivit lui Zimring, cu ambalajele din aluminiu de unic─â folosin╚Ť─â pentru m├óncarea semi-preparat─â, care era ├«nc─âlzit─â ├«n cuptor. Au urmat, mai apoi, dozele de suc ╚Öi bere, folosite la scar─â global─â.

Reciclarea aluminiului ÔÇô un proces toxic

Aluminiul este u╚Öor de reciclat ╚Öi de folosit, ├«ns─â nu este un procedeu curat, sus╚Ťine profesorul american. ├Äntruc├ót ├«n procesul de reciclare se folose╚Öte clor, rezult─â vapori chimici foarte toxici. Totu╚Öi, autorul este de acord c─â ceea ce rezult─â din reciclare este mult mai pu╚Ťin toxic ├«n compara╚Ťie cu daunele ecologice rezultate ├«n urma producerii aluminiului primar.

De asemenea, el sugereaz─â c─â multe doze de aluminiu, care pot fi valorificate intensiv fa╚Ť─â de alte materiale, ajung la gunoi printre cutii Tetra Pak de lapte ╚Öi suc. Cutiile de Tetra Pak au ├«n componen╚Ť─â aluminiu ╚Öi reciclarea acestora este foarte costisitoare, se realizeaz─â greu ╚Öi, de cele mai multe ori, sus╚Ťine profesorul, este f─âcut─â pentru spectacol.

Aluminiul din obiectele imposibil de reciclat

Autorul c─âr╚Ťii sus╚Ťine c─â foarte mult din produc╚Ťia de aluminiu primar ajunge ├«n obiecte care nu pot fi reciclate – de exemplu ma╚Öini. Produc─âtori precum Tesla sau Ford au g─âsit o solu╚Ťie pentru ca ma╚Öinile s─â c├ónt─âreasc─â ╚Öi, automat, s─â consume mai pu╚Ťin ÔÇô fabricarea acestora din aluminiu. De asemenea, cererea de materie prim─â pentru consumatorii mari, precum Apple (n.r. pentru computere) sau Tesla, este mult prea mare pentru a putea fi satisf─âcut─â folosind┬ácantitatea de material reciclat─â.

ÔÇ×Cel mai sustenabil design de automobil ├«n secolul XXI nu este Tesla ╚Öi nu este nici pe departe un automobil, ci un sistem prin care s─â transport─âm servicii ÔÇô car-sharing, bike-sharing. Este simplu, trebuie s─â de╚Ťii mai pu╚Ťine lucruri ╚Öi s─â ├«mpar╚Ťi mai mult pentru c─â per total cererea pentru obiecte s─â scad─âÔÇŁ, spune┬áCarl Zimring.

Chiar dac─â am recicla fiecare cutie de aluminiu din tomberon, sus╚Ťine profesorul, nu ar fi de ajuns. Solu╚Ťia lui┬áeste folosirea a c├ót mai pu╚Ťine obiecte, dac─â dorim s─â oprim distrugerea mediului.

 

 

 

Comentarii

comentarii