Eforturile localizate nu vor fi suficiente pentru a salva Marea Barier─â de Corali – studiu

in Biodiversitate 20 May 2019 35 Views

Încercările localizate de a reduce poluarea recifelor de corali nu îi va salva fără un efort mondial de reducere a încălzirii globale, este rezultatul unui studiu realizat de Universitatea din Oregon, care a studiat factorii care duc la distrugerea acestora.

Habitatele oceanelor sunt din ce în ce mai stresate din cauza poluării provenite de la oameni și din cauza încălzirii globale.

Recifii de corali se g─âsesc ├«n mai pu┼úin de 1% din oceane, dar g─âzduiesc aproape un sfert din toate speciile marine cunoscute. De asemenea, recifele ajut─â la reglarea nivelurilor de dioxid de carbon ale m─ârii ╚Öi reprezint─â un teren de v├ón─âtoare crucial pe care oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ├«l folosesc ├«n c─âutarea de noi medicamente.

Coralii sunt alc─âtui┼úi dintr-o compozi╚Ťie complex─â de dinoflageli╚Ťi, ciuperci, bacterii ╚Öi arhaide care ├«mpreun─â formeaz─â microbiomele coralilor. Schimb─ârile din compozi╚Ťia microbiomului sunt legate de schimb─ârile ├«n s─ân─âtatea coralului.

“Am supus coralii la trei factori de stres: temperaturi crescute, ├«mbog─â╚Ťirea nutrien╚Ťilor – adic─â poluare – ╚Öi cicatriz─âri manuale”, a spus Maher. “Am zguduit coralii cu cle╚Öti, care aveau rolul de a simula mu┼čc─âtura pe╚Ötelui”.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au studiat apoi modul ├«n care ace╚Öti factori de stres pot interac╚Ťiona pentru a afecta negativ microbiomul coralului ╚Öi, astfel, s─ân─âtatea acestuia.

“Am constatat c─â, prin orice form─â de stres, cantitatea de bacterii prietenoase scade ├«n corali ╚Öi cre╚Öte cantitatea de bacterii neprietenoase”, a spus Maher. “Coralii stresa╚Ťi au avut microbiomi mai instabili, ceea ce poate conduce la mai multe boli si moartea coralilor”.

Cercet─âtorii au fost surprin╚Öi s─â afle c─â o pereche de factori de stres diferi╚Ťi declan╚Öa╚Ťi pe corali ├«n acela╚Öi timp nu a dus ├«n mod necesar la dublarea stresului – de fapt, uneori a existat un efect mai redus de la doi factori dec├ót unul. Dar to╚Ťi cei trei factori de stres care joac─â ├«mpreun─â p─âreau s─â se combine ├«ntre ei.

Simularea mu╚Öc─âturilor de pe╚Öte s-a dovedit un factor de stres semnificativ pentru mediu, dar “temperatura ridicat─â p─âre a fi cea mai nociv─â”.

Comentarii

comentarii