Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Egiptul inverzeste

Acoperit in mare parte cu soluri nisipoase, Egiptul face eforturi serioase pentru a-si inverzi teritoriul, informeaza Reuters. Zonele pe care se cultiva conopida, pomi fructiferi si pepeni sunt o dovada clara a acestui lucru.

Cu doar 5% teritoriu locuibil, Egiptul are o populatie de 74 de milioane de locuitori, majoritatea traind in apropierea raului Nil si a Marii Mediterane. Capitala Cairo este unul dintre orasele cu cea mai mare densitate a populatiei, iar aglomerarea se va accentua, intrucat specialistii se asteapta ca numarul locuitorilor sa se dubleze pana in 2050.

In aceste conditii, guvernul egiptean a sporit masurile de incurajare a relocarii populatiei. Astfel, in urmatorii 10 ani, guvernul anunta investitii de pana la 70 miliarde de dolari pentru a transforma 3,4 de milioane de acri de desert in zona cultivabila. O alta initiativa guvernamentala este aceea de a incuraja proaspetii absolventi de facultate sa achizitioneze proprietati in desert. Pentru acest tip de proprietari, guvernul a pregatit o categorie foarte atractiva de preturi pentru terenuri.

Insa pentru a face locuibile zonele desertice este nevoie de o gestionare aparte a apei provenite din Nil, intrucat in zonele mentionate ploile sunt aproape inexistente. Acest aspect a fost cel mai pronuntat exprimat de specialistii coonservatori, care nu au fost deloc deschisi ideii promovate de guvern. Unul dintre scepticii care considera ca "inverzirea" desertului nu este nici practica nici sustenabila, este Anders Jagerskog, directorul Institutului International al Apei, din Stockholm, Suedia. El considera inoportuna initiativa guvernului si pune sub semnul intrebarii eficacitatea unui sistem de irigatie in desert. "Desertul nu este cel mai bun loc pentru a cultiva hrana. Dintr-o perspectiva politica, are sens, pentru ca genereaza noi locuri de munca. Cu toate acestea, metoda nu este foarte rezonabila, din perspectiva folosirii apei".

Foto: REUTERS

spot_img

Ultimele știri