EIA: Holzindustrie Schweighofer continuă să se aprovizioneze cu lemne din parcurile naționale. Compania nega afirmația

in Biodiversitate, Business 17 July 2018 143 Views

Environmental Investigation Agency (EIA) a publicat, marți, un raport în care arată că firmele care aprovizionează firma de procesare a lemnului, Holzindustrie Schweighofer, au transportat în ultimele 18 luni cel puțin 35.000 m3 doar din parcurile naționale Rodna și Călimani, deși compania s-a angajat public că nu mai acceptă lemn din parcuri naționale.

Holzindustrie Schweighofer continuă să se asocieze cu lemne din parcurile naționale

Sursa foto: www.schweighofer.at

O nouă investigaţie a EIA, derulată în ultimele 18 luni, arată că gigantul Schweighofer continuă să se aprovizioneze cu material lemnos provenit din parcurile naţionale ale României, deşi a declarat public că nu face acest lucru. Compania se aprovizionează de la peste 250 de depozite de lemn şi nu are de unde să ştie de unde provin materialele”, a declarat David Gehl, coordonator pentru Eurasia în cadrul ONG-ului american de mediu Environmental Investigation Agency (EIA), citat de Agerpres.

EIA a analizat datele de pe site-ul Inspectorul Pădurii şi a identificat peste 50 de zone de exploatare forestieră din aceste două parcuri, de unde furnizorii Schweighofer se aprovizionează în mod regulat cu lemn.

În replică, Holzindustrie Schweighofer, a anunțat, marți, într-un comunicat de presă, că a introdus un plan extins de acțiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului încă din ianuarie 2017.

Din moment ce compania nu efectuează operațiuni de exploatare forestieră, ci cumpără materie primă de la furnizori, scopul companiei este de a se asigura că numai lemnul recoltat în mod legal este achiziționat și prelucrat. În plus, compania și-a luat de bună voie angajamentul de a nu achiziționa lemn din parcurile naționale, chiar dacă exploatarea este permisă în zonele tampon ale acestora”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit datelor companiei, Holzindustrie Schweighofer prelucrează aproximativ 6% din volumul total de lemn recoltat din România. În anul 2017 compania a importat și a achiziționat intracomunitar aproximativ 60% din consumul său intern (Slovacia, Polonia, Republica Cehă, Austria și din alte țări). Compania deține în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de panouri din lemn masiv.

Comentarii

comentarii