EIA: Holzindustrie Schweighofer continu─â s─â se aprovizioneze cu lemne din parcurile na╚Ťionale. Compania nega afirma╚Ťia

in Biodiversitate, Business 17 July 2018 20 Views

Environmental Investigation Agency (EIA) a publicat, mar╚Ťi, un raport ├«n care arat─â c─â firmele care aprovizioneaz─â firma de procesare a lemnului, Holzindustrie Schweighofer, au transportat ├«n ultimele 18 luni cel pu╚Ťin 35.000 m3 doar din parcurile na╚Ťionale Rodna ╚Öi C─âlimani, de╚Öi compania s-a angajat public c─â nu mai accept─â lemn din parcuri na╚Ťionale.

Holzindustrie Schweighofer continu─â s─â se asocieze cu lemne din parcurile na╚Ťionale

Sursa foto: www.schweighofer.at

O nou─â investiga┼úie a EIA, derulat─â ├«n ultimele 18 luni, arat─â c─â gigantul Schweighofer continu─â s─â se aprovizioneze cu material lemnos provenit din parcurile na┼úionale ale Rom├óniei, de┼či a declarat public c─â nu face acest lucru. Compania se aprovizioneaz─â de la peste 250 de depozite de lemn ┼či nu are de unde s─â ┼čtie de unde provin materialele”, a declarat David Gehl, coordonator pentru Eurasia ├«n cadrul ONG-ului american de mediu Environmental Investigation Agency (EIA), citat de Agerpres.

EIA a analizat datele de pe site-ul Inspectorul P─âdurii ┼či a identificat peste 50 de zone de exploatare forestier─â din aceste dou─â parcuri, de unde furnizorii Schweighofer se aprovizioneaz─â ├«n mod regulat cu lemn.

├Än replic─â, Holzindustrie Schweighofer, a anun╚Ťat, mar╚Ťi, ├«ntr-un comunicat de pres─â, c─â a introdus un plan extins de ac╚Ťiune pentru o industrie sustenabil─â a lemnului ├«nc─â din ianuarie 2017.

Din moment ce┬ácompania nu efectueaz─â opera╚Ťiuni de exploatare forestier─â, ci cump─âr─â materie prim─â de la┬áfurnizori, scopul companiei este de a se asigura c─â numai lemnul recoltat ├«n mod legal este┬áachizi╚Ťionat ╚Öi prelucrat. ├Än plus, compania ╚Öi-a luat de bun─â voie angajamentul de a nu achizi╚Ťiona┬álemn din parcurile na╚Ťionale, chiar dac─â exploatarea este permis─â ├«n zonele tampon ale acestoraÔÇŁ, se arat─â ├«n comunicatul de pres─â.

Potrivit datelor companiei, Holzindustrie Schweighofer prelucreaz─â aproximativ 6% din volumul total de lemn recoltat din┬áRom├ónia. ├Än anul 2017 compania a importat ╚Öi a achizi╚Ťionat intracomunitar aproximativ 60% din consumul s─âu intern (Slovacia, Polonia, Republica Ceh─â, Austria ╚Öi din alte ╚Ť─âri). Compania de╚Ťine ├«n Rom├ónia┬átrei┬áfabrici de cherestea ╚Öi dou─â fabrici de panouri din lemn masiv.

Comentarii

comentarii