Electrocasnicele din clasa energetica A+ pot reduce factura la electricitate la jumatate

Frigiderele, masinile de spalat rufe sau vase, ca si alte aparate electrocasnice pot reprezenta jumatate din nota de plata pentru electricitate a unei locuinte, se arata intr-un ghid de reducere a consumului, realizat de compania Arctic. Potrivit documentului, aparatura certificata A+ consuma mai putin si poate reduce cu 50% factura la electricitate.

Un frigider mediu consuma aproximativ 1/5 din totalul de energie folosita intr-o casa si emite anual circa 540 kg de dioxid de carbon. Inlocuind un frigider vechi de 10 ani cu unul nou, din clasa A+, consumul de energie poate fi redus cu pana la 45%, adica aproape 600 de euro pe durata vietii aparatului.

Noile frigidere cu un consum redus de energie pot folosi cu pana la 75% mai putina energie decat cele fabricate in urma cu 20 de ani. Un frigider vechi de 10 ani poate consuma dublu, iar unul vechi de 20 de ani, triplu fata de un produs din generatia noua de electrocasnice.

Si becurile pot aduce reduceri serioase la factura de electricitate. Pentru iluminatul interior al locuintei emitem, in medie, aproape 1.000 kg de dioxid de carbon pe an. Inlocuirea a jumatate din totalul becurilor obisnuite cu becuri cu consum redus de energie, ar conduce la o diminuare a dioxidului de carbon provenit din iluminat cu 36%. Consumul lor este cu 80% mai mic decat al celor clasice.

Cum reducem consumul frigiderului

Primul aspect de care depinde consumul frigiderului sau congelatorului este pozitia sa fata de alte obiecte. Aparatul trebuie asezat cat mai departe de surse de caldura, de preferat in camere racoroase, pentru a evita ca motorul frigiderului sa consume o cantitate mai mare de energie pentru racire.

Incearca sa tineti usa frigiderului si pe cea a congelatorului cat mai putin timp posibil deschise.
Dezghetati in mod regulat aparatul frigorific. Un congelator plin de gheata consuma mai mult, gheata avand un efect izolant pe elementele de racire.

Nu lasa mancarea neacoperita in frigider, deoarece dauneaza mirosului din habitat, umezeste si aerul, iar motorul frigiderului va fi solicitat mai mult, consumand astfel o cantitate mai mare de energie.
Desi pare greu de crezut, un frigider plin consuma mai putina energie decat unul gol. De fiecare data cand deschideti usa, intra aer cald, iar frigiderul trebuie sa-si regleze temperatura. Daca este mancare inauntru, va intra mai putin aer de afara, ceea ce inseamna ca frigiderul munceste mai putin sa raceasca aerul care a intrat.

Micsorarea cu un grad a temperaturii din frigider mareste consumul cu 5%. Temperatura ideala a frigiderului trebuie sa fie apropiata de 4 grade, iar a congelatorului, de -22 grade. In cazul unei intreruperi de curent, nu este bine sa deschideti usa aparatului. Alimentele congelate nu vor fi afectate daca intreruperea dureaza mai putin de 20 ore.

Raluca Petrescu

Cititi si:

10 mituri ale energiei

spot_img

Ultimele știri