ElementAIR: Industria cimentului și-a redus cu 95% emisiile de praf

in Business, Deseuri, Energie, Recomandate 23 April 2015 407 Views

Reprezentan╚Ťii marilor sectoare de produc╚Ťie din Rom├ónia au prezentat ├«n cadrul primului panel al conferin╚Ťei ElementAIR, organizate de Green Report ╚Öi Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor, principalele obiective ╚Öi linii de investi╚Ťie prin care companiile ├«╚Öi reduc emisiile de agen╚Ťi poluan╚Ťi ╚Öi consumurile de combustibili ╚Öi energie.

10997976_10153304524506171_909662857760414491_n

Primul panel al conferin╚Ťei ElementAIR (de la st├ónga la dreapta): Ninel Laz─âr, project manager Green Business Index, Alin B─ârbulescu, inginer Linde Group, Mihail B─âl─ânescu, Mihai Rohan, pre╚Öedintele CIROM

 

Eforturile industriei cimentului de a se alinia standadelor europene au fost uria╚Öe, dar p├ón─â la urm─â vizibile, a declarat, ├«n cadrul conferin╚Ťei, Mihai Rohan, pre╚Öedintele patronatului din industria cimentului – CIROM. ÔÇťTehnologiile existente erau din anii 1970, a╚Öa c─â am avut mult de ├«nlocuit. Acum dac─â trece╚Ťi pe l├óng─â o fabric─â nu ╚Öti╚Ťi dac─â func╚Ťioneaz─â sau nu pentru c─â volumul de praf a fost redus la minimÔÇŁ, a declarat Mihai Rohan.

Comparativ cu 1990 emisiile de praf produse de industria cimentului din Rom├ónia au fost reduse cu 95%, iar cantit─â╚Ťile de oxid de azot ╚Öi dioxid de sulf au sc─âzut cu 50%.

De asemenea, industria acord─â o importan╚Ť─â special─â ╚Öi eficientiz─ârii energetice, astfel c─â ├«n fabrica de ciment a Holcim de la Ale╚Öd a fost deja instalat un sistem de recuperare a c─âldurii de la cuptorul de clinker, produsul de baz─â pentru ciment, care apoi este transformat─â ├«n energie electric─â. ÔÇťInstala╚Ťia asigur─â 15% din necesarul de energie electric─â al fabricii. Alte asemenea instala╚Ťii vor fi construite ╚Öi la C├ómpulung (Holcim) ╚Öi Fieni (Carpatcement)ÔÇŁ, a explicat pre╚Öedintele CIROM.

Co-procesarea este principalul proces prin care industria cimentului ├«╚Öi aduce contribu╚Ťia┬ála reducerea cantit─â╚Ťilor de de╚Öeuri. Procesul de co-procesare const─â ├«n introducerea unei frac╚Ťii de de╚Öeuri care ├«nlocuie╚Öte o anumit─â cantitate de combustibil primar necesar pentru asigurarea temperaturii de 1.500 de grade Celsius din cuptorul de clinker. Sunt acceptate o serie de 150 de tipuri de de╚Öeuri printre care se num─âr─â de╚Öeurile menajere sorate, de╚Öeurile petroliere, de╚Öeurile lemnoase, mase plastice sau anvelope uzate.

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate gazele din ardere sunt eliminate iar cenușa este asimilată produsului final.

ÔÇť├Än ultimii 10 ani industria a reu╚Öit s─â co-proceseze peste 1.300.000 de tone de de╚ÖeuriÔÇŁ, a spus Rohan. Cu toate acestea, pre╚Öedintele CIROM s-a ar─âtat nemul╚Ťumit de faptul c─â de╚Öi la nivel na╚Ťional cantitatea de de╚Öeu menajer a fost de aproximativ 4,5 milioane tone (potrivit datelor Eurostat pe 2013), doar 3% din acestea au putut fi folosite de fabricile de ciment.

Linde Group propune ├«mbog─â╚Ťirea cu oxigen a combustibililor folosi╚Ťi de industrie

Alin B─ârbulescu, reprezentantul companiei Linde Group ├«n cadrul conferin╚Ťei ElementAIR, produc─âtor de gaze industriale ╚Öi furnizor de tehnologie pentru folosirea acestora, a subliniat faptul c─â industriile poluante a╚Öa cum sunt cea metalurgic─â sau a cimentului, ├«╚Öi pot reduce emisiile poluante ╚Öi ├«╚Öi pot ├«mbun─ât─â╚Ťi capacit─â╚Ťile de produc╚Ťie printr-o tehnologie care permite ├«mbog─â╚Ťirea cu oxigen a combustibilior folosi╚Ťi.

ÔÇť├Än cazul unei fabrici de recuperare a aluminiului ├«mbog─â╚Ťirea cu oxigen a redus cu 50% consumul de combustibil, fapt ce s-a reflectat at├ót ├«n sc─âderea emisiilor, dar ╚Öi ├«n cre╚Öterea productivit─â╚Ťii. ├Än cazul industriei lamin─ârii, consumul de combustibil scade cu p├ón─â la 45%ÔÇŁ, a explicat B─ârbulescu. Acesta a adugat c─â ├«mbog─â╚Ťirea cu oxigen ├«n industria cimentului ajut─â produc─âtorii s─â creasc─â cantitatea de combustibili alternativi ╚Öi calitatea produsului finit.

Un alt proces care ar ajuta fabricile, dar ╚Öi termocentralele de mici dimensiuni s─â-╚Öi reduc─â emisiile de oxid de azot const─â ├«n instalarea unei solu╚Ťii tehnice care permite amestecarea moleculelor de oxid de azot cu molecule de ozon. ├Än urma acestui proces rezult─â o subtan╚Ť─â solubil─â care este u╚Öor de captat. ÔÇťDin p─âcate pentru termocentralele mari tehnologia este destul de scump─â ╚Öi s-ar reflecta ├«n cre╚Öterea pre╚Ťului energiei v├ónduteÔÇŁ, a ad─âugat B─ârbulescu.

Filtrele de aer, o solu╚Ťie la ├«ndem├ón─â pentru cur─â╚Ťarea spa╚Ťiilor ├«nchise

Directorul General al companiei Filtre Aer Curat, Mihail B─âl─ânescu, a subliniat c─â procesele ╚Öi procedurile de ├«nalt─â tehnologie au nevoie ├«n permanen╚Ť─â de o atmosfer─â purificat─â care s─â nu influen╚Ťeze procesele tehnologice ╚Öi s─â produc─â pierderi. Din p─âcate, de╚Öi este printre pu╚Ťini produc─âtori existen╚Ťi pe pia╚Ťa rom├óneasc─â, cererea este aproape inexistent─â.

ÔÇťMajoritatea produselor merg c─âtre pie╚Ťele vestice. Lunar am v├ónz─âri de peste 100.000 de euro ├«n Germania de exempluÔÇŁ, a spus B─âl─ânescu. Acesta a ad─âugat c─â filtrele sunt necesare ├«n industria farmaceutic─â, mecanic─â fin─â, electronic─â ╚Öi micro-electronic─â, s─âlile de opera╚Ťii ╚Öi transplant sau laboratoarele de analize medicale.

GBI invit─â companiile s─â-╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â performan╚Ťele de mediu

Ninel Laz─âr, project manager Green Business Index, singurul instrument gratuit de evaluare a responsabilit─â╚Ťii fa╚Ť─â de mediu a companiilor, a explicat faptul c─â foarte multe companii din Rom├ónia au date neclare sau lips─â ├«n privin╚Ťa performan╚Ťelor de mediu (emisii, de╚Öeuri etc) ╚Öi nu sunt preg─âtite fa╚Ť─â de riscurile care apar pe viitor. ÔÇťS─â lu─âm exemplul major─âtii taxei de depozitare la gropa la gunoi. C├óte companii crede╚Ťi c─â ├«╚Öi pun problema c├ót de mult le va afecta profitabilitatea o astfel de tax─â?ÔÇŁ, a explicat Laz─âr.

Prin folosirea serviciilor puse la dispozi╚Ťie de Green Business Index companiile au posibilitatea s─â-╚Öi evalueze gratuit performan╚Ťele de mediu, vor identifica mai u╚Öor oportunit─â╚Ťile pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea situa╚Ťiei, vor avea o gestiune eficient─â a riscurilor, dar ╚Öi o cre╚Ötere a vizibilit─â╚Ťii ╚Öi raport─ârii fa╚Ť─â de mediul ├«n care activeaz─â.

Declara╚Ťiile au fost f─âcute ├«n cadrul ElementAIR, prima conferin╚Ť─â din seria Conferin╚Ťelor Green Report, dedicate calit─â╚Ťii aerului.

Citește și:

ElementAIR: Ministerul Mediului a pornit controale la ╚Öantierele de construc╚Ťii, a doua surs─â de poluare a aerului dup─â trafic

Reprezentan╚Ťi ai autorit─â╚Ťilor, companiilor ╚Öi ONG-urilor, la ElementAIR, cea mai ampl─â conferin╚Ť─â despre poluarea aerului

Un nou proiect marca Green Report se lansează în luna aprilie

Aerul care ne îmbolnăvește. Interviu cu medicul pneumolog care tratează victimele poluării

Bucure╚Ötiul a pierdut 50% din suprafa╚Ťa verde ├«n ultimii 25 de ani

Bucure╚Ötiul, obligat prin Planul de Mobilitate s─â fac─â tranzi╚Ťia spre transport ecologic

Comentarii

comentarii