Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

ElementAIR: Ministerul Mediului a pornit controale la șantierele de construcții, a doua sursă de poluare a aerului după trafic

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Garda de Mediu au demarat o serie de controale care vizează toate șantierele de construcție din București și din țară pentru a reduce poluarea aerului din marile aglomerări urbane de care șantierele sunt în mare parte responsabile. Un număr de 58 de șantiere din țară au fost deja controlate în cadrul campaniei care a început pe 20 aprilie. 

VM3A8419

“Dacă citim legea, putem observa foarte clar care sunt măsurile pentru limitarea poluării – montarea de perdele umede sau puncte de spălare a anvelopelor autovehiculelor care transportă deșeuri.  Sunt ele respectate? Controlul tematic ‘Poliția șantierelor’ va viza toate șantierele. (…) Controalele nu trebuie să fie sperietoare, ci să fie semnale de alarmă că și ei (constructorii, n.r.) trebuie să contribuie ca și noi pentru diminuarea poluării”, a declarat ministrul mediului Grațiela Gavrilescu, în cadrul conferinței pe tema calității aerului ElementAIR, organizate de Green Report. 

Șantierele de construcție reprezintă a doua mare sursă de poluare a aerului după traficul rutier, a subliniat ministrul mediului care a adăugat că respectarea legii și, prin urmare, îmbunătățirea calității aerului înseamnă costuri reduse pentru sănătate.

“Aerul și apa sunt doi factori vitali fără de care nu putem trăi. Modul în care știm să ne păstrăm mediul curat e modul în care noi vom deține o sănătate curată, o sănătate care să ne ducă la o viață lungă. Fiecare dintre noi inspirăm 15 mc de aer în fiecare zi, suntem mari consumatori ai acestei resurse invizibile, pe care mulți semeni o consideră nu doar inepuizabilă, dar și un lucru care ar trebui să dăinuie. Acest lucru nu se întâmplă”, spune ministrul Gavrilescu, care a anunțat adoptarea unei Hotărâri de Guvern care stabilește metodologia de elaborare a planurilor de calitate a aerului. Aceasta vine în ajutorul autorităților publice locale care au principala responsabilitate de aplicare a măsurilor specific calității aerului, precum eficientizarea transportului public, infrastructura pentru biciclete, gestionarea deșeurilor din construcții etc.

Românii sunt expuși pericolului îmbolnăvirii din cauza poluării aerului, acest lucru determinând Comisia Europeană să demareze procedura de infringement pe calitatea aerului.

Cum punem în aplicare măsurile de îmbunătățire a calității aerului e modul în care vom ieși din chingile numite infringement. Interesul mass media, societății civile, dar și al populației trebuie să fie intens și aplicat. Provocarea autorităților din toată Europa este calitatea aerului în aglomerările urbane. Dacă ați avut șansa să vedeți un oraș aglomerat într-o zi senină, sigur ați observat o ceață gălbui-cenușie care învăluie străzile. Traficul, coșurile industriale, șantierele în construcție, încălzirea rezidențială, toate se transformă în surse de poluare a aerului. Dintre toți poluanții, pulberile și ozonul de la nivelul solului afectează cel mai grav sănătatea. Datele de specialitate spun că mai bine de 40% din populația urbană a Europei a fost expusă la concentrații de particule fine care au depășit limitele stabilite de Comisia Europeană. În România, din păcate, două orașe înregistrează constant depășiri – București și Iași. Aceste aglomerări au fost încadrate în regim de gestionare unic, care înseamnă planuri de măsuri pentru calitatea aerului pentru a fi atinse valorile limită”, a declarat ministrul mediului.

Grațiela Gavrilescu a mai spus că este necesară perfecționarea sistemelor de monitorizare a calității aerului. MM deține o rețea națională de monitorizare a calității aerului formată din 142 de stații fixe de monitorizare amplasate în funcție de complexitatea și multitudinea surselor. Rețeaua, însă, funcționează defectuos, întrucât unele stații sunt defecte perioade mari de timp.

Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a făcut declarațiile în cadrul ElementAIR, prima conferință din seria Conferințelor Green Report, dedicate calității aerului.

Puteți citi și:

Reprezentanți ai autorităților, companiilor și ONG-urilor, la ElementAIR, cea mai amplă conferință despre poluarea aerului

Un nou proiect marca Green Report se lansează în luna aprilie

Aerul care ne îmbolnăvește. Interviu cu medicul pneumolog care tratează victimele poluării

Bucureștiul a pierdut 50% din suprafața verde în ultimii 25 de ani

Bucureștiul, obligat prin Planul de Mobilitate să facă tranziția spre transport ecologic

spot_img

Ultimele știri