O elevă de 15 ani din Suedia protestează într-un mod inedit împotriva lipsei de acțiune privind schimbările climatice

in Poluare 6 September 2018 462 Views

Greta Thunberg, o elevă de 15 ani din Suedia, refuză să meargă la școală în protest față de lipsa de acțiune privind schimbările climatice. Ea protestează în fața parlamentului până la alegerile generale ale Suediei din 9 septembrie, împărțind pliante care declară: „Fac asta pentru că voi adulții îmi distrugeți viitorul.”

Deși Suedia are o reputație ca pionier în acțiuni climatice și are în plan tranziția la o economie neutră din punct de vedere al carbonului până în 2045, Greta a explicat pentru The Guardian că măsurile propuse vin prea târziu și trebuie implementate mult mai repede, atrăgând atenția că Suedia are una dintre cele mai mari amprente de carbon din Europa.

„Fac asta pentru că nimeni altcineva nu face nimic. Este responsabilitatea mea morală să fac tot ceea ce pot. Vreau ca politicienii să prioritizeze problema climei, să se concentreze pe ea și să o trateze ca pe o criză.”

Când oamenii îi spun că ar trebui să fie la școală, Greta le arată cărțile din ghiozdan.

„Am cărțile mele aici. Dar mă întreb totuși: ce am de pierdut? Ce voi învăța la școală? Informațiile nu mai contează, politicienii nu ascultă oamenii de știință, așa că de ce ar trebui să învăț?”

Părinții ei își doresc ca Greta să se întoarcă înapoi la școală, iar profesorii au păreri împărțite.

„Ca oameni, ei cred că ceea ce fac este bine, dar ca părinți mei spun că ar trebui să mă opresc.”

Unul dintre profesorii Gretei, Benjamin Wagner, s-a alăturat protestului. El se așteaptă să-și piardă slujba din cauza protestului.

„Inabilitatea noastră de a opri schimbările climatice seamănă cu eforturile noastre de a opri primul război mondial – știam de mulți ani că vine, au aranjat tot felul de conferințe, dar tot nu l-am prevenit. Greta nu ascultă de adulți. Însă ne îndreptăm cu viteză maximă spre o catastrofă, și în această situație singurul lucru rezonabil este să fim nerezonabili.”, a declarat Wagner.

Suedezii încep să fie tot mai îngrijorați din cauza schimbărilor climatice, după ce țara lor a fost afectată de valuri de căldură fără precedent în această vară. Suportul pentru Partidul Verde a crescut cu jumătate după ce țara a fost afectată de peste 60 de incendii de pădure și de secetă.

„Sunt foarte impresionată de curajul și determinarea Gretei. Dar sunt și tristă că ea simte că trebuie să fie acolo – partidele politice din Suedia nu au făcut destule. Datorită verii călduroase, a devenit mai ușor pentru oameni să-și imagineze ce pot însemna schimbările climatice pentru noi și pentru alți europeni dacă continuăm să ignorăm ce se întâmplă.”, a declarat Janine Alm Ericson, membru al Partidului Verde.

Părinții Gretei spun că fata lor i-a forțat să-și schimbe viețile. Mama ei, o binecunoscută cântăreață de operă, a renunțat la cariera ei internațională din cauza efectelor climatice ale transportului aerian.

Greta a povestit că profesorii ei îi spuneau să stingă luminile și să salveze hârtie, apoi plecau spre New York în vacanță.

„Criza climatică este problema definitorie a vremurilor noastre. Însă toată lumea crede că putem rezolva criza fără efort, fără sacrificiu.”, a scris într-un articol care a ajuns popular pe rețelele de social media.

Comentarii

comentarii