Eliminarea ├«n siguran╚Ť─â a de╚Öeurilor de origine animal─â

in Opinii, Poluare 8 December 2017 86 Views

Diminuarea risipei alimentare, problemă încă nerezolvată în România

Rom├ónia se afl─â pe locul al nou─âlea ├«n Uniunea European─â ├«n ceea ce prive╚Öte risipa alimentar─â. 2,2 milioane de tone de produse alimentare ajung anual la gunoi ├«n ╚Ťara noastr─â, potrivit Organiza╚Ťiei pentru Alimenta╚Ťie ╚Öi Agricultur─â a Na╚Ťiunilor Unite. Mare parte dintre acestea provin de la operatorii HoReCa (abreviere silabic─â pentru Hoteluri, Restaurante, Catering) sau de la supermaketuri.

De╚Öi Rom├ónia are deja o lege privind diminuarea risipei alimentare, aplicarea acesteia a fost suspendat─â p├ón─â la 30 iunie 2018. Legea prevede v├ónzarea la pre╚Ť redus sau donarea anumitor produse aflate ├«n pragul expir─ârii, incluz├ónd ╚Öi sanc╚Ťiuni pentru magazinele care ├«ncalc─â aceste prevederi. ├Äns─â, din cauza absen╚Ťei normelor de aplicare a legii ╚Öi ├«n a╚Öteptarea elabor─ârii acestora, nu s-a f─âcut p├ón─â acum nicun demers concret pentru reducerea risipei alimentare.

Riscuri implicate de tratarea necorespunzătoare a deșeurilor de origine animală

├Än afar─â de risipa alimentar─â, exist─â o problem─â suplimentar─â ├«n cazul reziduurilor provenite din HoReCa sau de la supermaketuri, problem─â care ╚Ťine de siguran╚Ťa elimin─ârii de╚Öeurilor. De╚Öeurile de origine animal─â trebuie tratate ╚Öi eliminate potrivit legisla╚Ťiei ├«n vigoare, ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót s─â nu existe riscuri pentru s─ân─âtatea oamenilor ╚Öi a animalelor.

Potrivit Regulamentului Comisiei Europene nr. 1069/2009, aceste reziduuri intr─â ├«n categoria ÔÇ×subproduse de origine animal─âÔÇŁ, pentru care se folose╚Öte abrevierea SNCU (subproduse de origine animal─â nedestinate consumului uman).

SNCU reprezint─â totalitatea reziduurilor rezultate ├«n urma sacrific─ârii animalelor pentru consumul uman, ├«n fluxul produc┼úiei de alimente din carne sau lapte, ├«n cursul elimin─ârii animalelor moarte ╚Öi ├«n cadrul m─âsurilor de control al bolilor provenite de la animale. ├Än afar─â de operatorii HoReCa ╚Öi de supermaketuri, principalii generatori de SNCU sunt abatoarele, m─âcel─âriile, unit─â╚Ťile de preparare a c─ârnii, fermele pentru cre╚Öterea animalelor, prim─ârii cu gospod─ârii private care cresc animale etc.

De╚Öeurile de origine animal─â sau SNCU sunt ├«mp─âr╚Ťite ├«n trei categorii, ├«n func╚Ťie de riscurile pe care le implic─â incorecta lor eliminare.

├Än categoria I intr─â toate p─âr╚Ťile corpului acelor animale suspecte de /confirmate cu encefalopatie spongiform─â bovin─â sau, popular spus, ÔÇ×boala vacii nebuneÔÇŁ. ├Än aceea╚Öi categorie sunt incluse animalele de companie, din gr─âdinile zoologice, de la circ sau folosite pentru experimente. Tot aici intr─â ╚Öi de╚Öeurile de catering provenite din mijloace de transport folosite la nivel interna╚Ťional (transport aerian, naval, rutier, pe c─âi ferate). Incinerarea este obligatorie pentru toate materiile din categoria I, care prezint─â un risc specific.

Categoria a II-a include: gunoi de grajd ╚Öi con╚Ťinut al tubului digestiv; produse de origine animal─â care con╚Ťin reziduuri de medicamente de uz veterinar ╚Öi contaminan╚Ťi, ├«n cazul ├«n care aceste reziduuri dep─â╚Öesc nivelul permis stabilit de legisla╚Ťia comunitar─â; animale sau p─âr╚Ťi de animale care mor ├«n alt mod dec├ót prin sacrificare pentru consumul uman.

Materiile de categoria a III-a sunt reprezentate de: p─âr╚Ťi de animale sacrificate/alimente vechi de origine animal─â care nu mai sunt destinate consumului uman din motive comerciale; piei brute ╚Öi prelucrate, copite ╚Öi coarne, p─âr de porc ╚Öi pene provenite de la animale sacrificate ├«ntr-un abator; lapte crud provenit de la animale care nu prezint─â semne clinice ale unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului ├«n cauz─â; de╚Öeuri de catering, altele dec├ót cele men╚Ťionate la prima categorie.

Modalit─â╚Ťi de eliminare legal─â a de╚Öeurilor de origine animal─â

├Än afar─â de incinerare, obligatorie pentru SNCU din categoria I, alte moduri de eliminare legal─â ╚Öi ├«n siguran╚Ť─â a de╚Öeurilor de origine animal─â sunt:

  • Sterilizarea sub presiune, cu marcarea permanent─â a materialului rezultat;
  • Depozitarea pe o ramp─â de gunoi autorizat─â, numai ├«n urma prelucr─ârii prin sterilizare sub presiune;
  • Coincinerarea cu recuperare de energie termic─â/electric─â;
  • Transformarea ├«n compost sau biogaz;
  • Utilizarea drept combustibil alternativ.┬á ┬á ┬á ┬á ┬á

Solu╚Ťii de compromis care implic─â riscuri

├Än Rom├ónia, exist─â ├«nc─â multe probleme ├«n gestionarea de╚Öeurilor de origine animal─â care a╚Öteapt─â o rezolvare. ├Än primul r├ónd, este vorba despre incinerarea SNCU provenite de la supermaketuri ├«n incineratoare pentru de╚Öeuri veterinare autorizate de c─âtre Direc╚Ťiile Sanitar-Veterinare. Din p─âcate, aceste incineratoare nu ├«ndeplinesc condi╚Ťiile de dotare, nu respect─â limitele de emisii ╚Öi elimin─â ├«ntr-un mod inadecvat plasticul care protejeaz─â mezelurile sau folosit ca ambalaj pentru diferite produse alimentare.

O alt─â mare ├«ngrijorare este legat─â de o derogare a ANSVSA pentru HoReCa, potrivit c─âreia cantit─â╚Ťile de SNCU generate s─âpt─âmn├ónal mai mici de 20 de kg pot fi depozitate direct la gropile de gunoi, f─âr─â un tratament prealabil. Riscul implicat de aceast─â practic─â este c─â, prim acumulare, o cantitate foarte mare de de╚Öeuri de origine animal─â ajung direct la gropile de gunoi. Ca urmare, apare pericolul infest─ârii p├ónzei de ap─â freatic─â ╚Öi al ├«mboln─âvirii animalelor care se hr─ânesc cu resturile din gropile de gunoi. Mai departe, acestea pot transmite bolile animalelor crescute pentru consumul uman.┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á

Gestionare potrivit─â a SNCU

Negestionate corespunz─âtor, SNCU pot afecta s─ân─âtatea uman─â, animal─â ╚Öi mediul ├«nconjur─âtor. De aceea, este foarte important ca de╚Öeurile de acest tip s─â fie eliminate ├«n siguran╚Ť─â sau utilizate ├«n diferite scopuri, ├«ns─â numai dup─â aplicarea unor m─âsuri care s─â reduc─â la minimum riscurile sanitare.

www.stericycle.ro

Despre autor: Cosmin M─ân─âil─â

Cosmin M─ân─âil─â este Director Reglement─âri ├«n cadrul Stericycle Rom├ónia, av├ónd o experien╚Ť─â de 11 ani ├«n domeniul gestion─ârii de╚Öeurilor periculoase, timp ├«n care a ocupat, pe r├ónd, func╚Ťiile de Director Tehnic, Director V├ónz─âri, Director Integrare ╚Öi Director Reglement─âri. Dat fiind nivelul de senioritate, Cosmin M─ân─âil─â este deseori invitat ├«n calitate de expert la dezbaterile publice organizate de autorit─â╚Ťile statului privind modific─ârile legislative ├«n domeniile: s─ân─âtate, mediu, transport ╚Öi managementul de╚Öeurilor periculoase ╚Öi nepericuloase, aduc├óndu-╚Öi contribu╚Ťia la asigurarea unui cadru legislativ ├«n linie cu prevederile UE ╚Öi adaptat specificit─â╚Ťilor locale.

┬áStericycle Rom├ónia este una dintre companiile importante din domeniul managementului de┼čeurilor periculoase generate de sectoarele: farmaceutic, veterinar, medical ┼či industrial. Cu investi┼úii de peste 30 milioane de euro ├«n sta┼úii regionale proprii de incinerare ┼či sterilizare a de┼čeurilor medicale, flot─â proprie de transport autorizat ┼či o echip─â de 300 de angaja┼úi, compania de┼úine experien┼úa, cuno┼čtin┼úele ┼či resursele pentru a asigura un grad sporit de protec┼úie clien┼úilor s─âi, cu respect fa╚Ť─â de mediu ╚Öi grij─â pentru s─ân─âtatea oamenilor.

 www.stericycle.ro

Comentarii

comentarii