Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Emil Calotă: Așteptăm cel puțin 500 MW operaționali în biomasă pentru următorii cinci ani

În momentul de față în România sunt operaționali în centrale pe biomasă 100 MW, dar așteptările Autorității Naționale pentru Reglementarea în domeniul Energiei, sunt, la nivelul de producție, de cel puțin de 500 MW în următorii cinci ani, a declarat în cadrul unei conferințe de profil, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă.

Timpul marilor investiții în energie regenerabilă a trecut și e timpul lansării unei etape noi, de capacități mici, așa numita producție distribuită și consumată local, care nu afectează siguranță  și securitatea funcționării sistemului energetic național. Energie pe bază de biogaz și biomasă este o energie predictibilă, fără vârfuri sau fără opriri. De asemenea, ea e asociată de regulă  cu cogenerarea de înaltă eficiență, chestiune pe care România și-a însușit-o prin transpunerea în legislația națională a directivei de eficiență și a altor documente”, a explicat Emil Calotă.

Acesta a punctat de asemena faptul că biomasa are un potențial foarte bun de dezvoltarea în condițiile în care termoficarea urbană din România are în funcțiune încă multe capacități pe bază de gaz, un combustibil din ce în ce mai costisitor.

Iată localitățile mici și mijlocii au acum ocazia să-și definească centrale proprii de cogenerare, asigurând nevoia de energie electrică și termică pe baza altor resurse. Gazul devine pentru noi toți o resursă pe care trebuie să o valorificăm mult mai atent”, a mai spus vicepreședintele ANRE.

Valvis solicită o stategie pentru biomasă

Prezent în cadrul dezbaterilor, omul de afaceri Jean Valvis, CEO Valvis Group, a precizat ca sectorul de biomasă din România ar trebui să beneficieze de o stategie separată de dezvoltare.

Vorbim de atragerea investitorilor, dar când este discutată o strategie aceștia sunt ignorați. Cu o stategie de dezvoltare biomasa va atrage investiții directe și va crea locui de muncă importante”, a punctat Valvis.

De asemenea, acesta a subliniat că sectorul biomasei ar trebui să fie preocuparea Ministerului Agriculturii, care să se implice și în modul în care terenurile pentru plantațiile energetice sunt distribuite.

Paradoxal cele mai multe plantații de biomasă sunt în partea de nord a țării, în vreme ce terenurile cele mai bune sunt în sud, înspre Dunăre”, a explicat Valvis.

 

 

 

spot_img

Ultimele știri