Emiratele Arabe Unite investesc 15 miliarde de dolari in energia regenerabila

in Energie 31 January 2008 140 Views

Emiratele Arabe Unite (EAU) vor investi 15 miliarde de dolari in tehnologii de energii alternative si curate pentru a se plasa intr-o pozitie cat mai buna in viitor pe piata solutiilor energetice, informeaza ENN.

Mohammed bin zayed Al Nahyan, printul emiratului Abu Dhabi, capitala EAU, a anuntat aceasta strategie saptamana trecuta, in cadrul unui summit mondial al energiei viitorului desfasurat la Abu Dhabi.

In plan sunt inscrise proiecte pentru energia eoliana si solara, pentru transformarea hidrogenului in combustibil si pentru reducerea emisiilor de carbon. Institutul Masdar al Stiintei si Tehnologiei va fi infiintat pentru a facilita cercetarile si pentru a pregati viitorii ingineri.

Strategia prevede si realizarea unui fond de 250 milioane de dolari, Masdar Clean Technology, din care vor fi finantate proiectele de cercetare ale energiei regenerabile realizate de companiile private. Acest fond va fi orientat catre dezvoltarea si comercializarea tehnologiilor de energie regenerabila, de eficienta energetica, de management al carbonului si metodelor pentru tratarea si desalinizarea apelor.O atentie speciala este acordata tehnologiilor aplicate conditiilor de mediu din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

EAU a stabilit si premiul Zayed Future Energy pentru a raspalti indivizi si organizatii de la nivel global care au performante in inovarea, dezvoltarea si implementarea solutiilor de energie sustenabila. Primul astfel de premiu va fi acordat in 2009. 2.2 milioane de dolari vor fi acordate unui numar de trei castigatori in fiecare an.
Toate proiectele vor fi localizate in Masdar, care va deveni, cel tarziu in 2009, orasul cu zero emisii si zero deseuri.

"Dupa ce au realizat ca au una dintre cele mai mare rate de consum de energie pe cap de locuitor din lume, Emiratele Arabe Unite au inceput in sfarsit sa se preocupe de energia regenerabila si de proiecte de eficienta energetica in regiune", a declarat Wael Hmaidan, director executiv al Campaniei Climatice Arabe din IndyACT, din Liban.

El a adaugat ca este la fel de vital ca lumea araba sa stabileasca o politica de combatere a schimbarilor climatice, fara de care proiectul energiei regenerabile nu se poate dezvolta.

Foto: business2.com

Comentarii

comentarii