Emisiile globale de dioxid de carbon au atins un nou record în 2017

in Energie 26 March 2018 56 Views

Emisiile globale de dioxid de carbon au atins un nou nivel istoric de 32.5 gigatone ├«n 2017, pe fondul cre╚Öterii cererii de energie la nivel global ╚Öi a a sc─âderii eficien╚Ťei energetice, conform unui raport publicat de Agen╚Ťia Interna╚Ťional─â a Energiei (IEA).

emisii dioxid de carbon

Cererea de energie la nivel global a crescut cu 2.1% în 2017, până la echivalentul a 14,050 milioane de tone de petrol, pe fondul creșterii economice. Peste 70% din această creștere a fost asigurată prin exploatarea petrolului, gazelor naturale și a cărbunelui, restul de 30% provenind de la surse de energie regenerabilă.

Fatih Birol, director executiv al IEA, a explicat c─â progresul ├«n domeniul eficien╚Ťei energetice a sc─âzut dramatic pentru c─â factorii de decizie s-au concentrat mai pu╚Ťin pe acest domeniu.

ÔÇ×Cre┼čterea semnificativ─â la nivel global a emisiilor de dioxid de carbon din arderea combustibililor fosili ├«n anul 2017 ne arat─â c─â eforturile pe care le facem ├«n prezent ├«n lupta ├«mpotriva ├«nc─âlzirii globale sunt departe de a fi suficiente.ÔÇŁ

Conform IEA, este necesar ca emisiile globale de CO2 să scadă brusc până în 2020 pentru a ajunge în limitele Acordului de la Paris. Această scădere trebuie să fie și mai abruptă acum, după ce s-a înregistrat o creștere a emisiilor poluante în 2017.

Sursele emisiilor

China și India sunt răspunzătoare pentru două treimi din creșterea totală emisiilor la nivel global. Nivelurile de emisii generate de China au crescut cu 1.7%, până la valoarea de 9.1 gigatone.

Majoritatea ╚Ť─ârilor cu economii dezvoltate au cunoscut o cre╚Ötere a emisiilor de CO2, cu excep╚Ťia SUA, Mexic, Marea Britanie ╚Öi Japonia. SUA a cunoscut cel mai semnificativ declin al emisiilor, care au sc─âzut cu 0.5% p├ón─â la 4.8 gigatone, datorit─â cre╚Öterii adopt─ârii energiei regenerabile.

Green Report Shop Transport ECO

Cererea de petrol a crescut cu 1.6%, adică 1.5 milioane de barili pe zi, din cauza sectorului de transport și a celui petrochimic. Această rată este de două ori mai mare decât media anuală de creștere din ultimul deceniu.

Consumul de gaze naturale a crescut mai mult decât orice alt combustibil fosil, iar China este răspunzătoare pentru aproape o treime din creștere.

Cererea de c─ârbune a cunoscut ╚Öi ea o cre╚Ötere de 1% dup─â doi ani consecutivi de declin, din cauza cre╚Öterii volumului de energie electric─â ob╚Ťinut─â ├«n termocentrale, ├«n special ├«n Asia.

Volumul de energie electric─â ob╚Ťinut─â din surse regenerabile a avut cea mai mare rat─â de cre╚Ötere dintre toate sursele de energie, cresc├ónd cu 6.3%.

 

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii