Emisiile globale de dioxid de carbon au atins un nou record în 2017

Emisiile globale de dioxid de carbon au atins un nou nivel istoric de 32.5 gigatone în 2017, pe fondul creșterii cererii de energie la nivel global și a a scăderii eficienței energetice, conform unui raport publicat de Agenția Internațională a Energiei (IEA).

emisii dioxid de carbon

Cererea de energie la nivel global a crescut cu 2.1% în 2017, până la echivalentul a 14,050 milioane de tone de petrol, pe fondul creșterii economice. Peste 70% din această creștere a fost asigurată prin exploatarea petrolului, gazelor naturale și a cărbunelui, restul de 30% provenind de la surse de energie regenerabilă.

Fatih Birol, director executiv al IEA, a explicat că progresul în domeniul eficienței energetice a scăzut dramatic pentru că factorii de decizie s-au concentrat mai puțin pe acest domeniu.

„Creşterea semnificativă la nivel global a emisiilor de dioxid de carbon din arderea combustibililor fosili în anul 2017 ne arată că eforturile pe care le facem în prezent în lupta împotriva încălzirii globale sunt departe de a fi suficiente.”

Conform IEA, este necesar ca emisiile globale de CO2 să scadă brusc până în 2020 pentru a ajunge în limitele Acordului de la Paris. Această scădere trebuie să fie și mai abruptă acum, după ce s-a înregistrat o creștere a emisiilor poluante în 2017.

Sursele emisiilor

China și India sunt răspunzătoare pentru două treimi din creșterea totală emisiilor la nivel global. Nivelurile de emisii generate de China au crescut cu 1.7%, până la valoarea de 9.1 gigatone.

Majoritatea țărilor cu economii dezvoltate au cunoscut o creștere a emisiilor de CO2, cu excepția SUA, Mexic, Marea Britanie și Japonia. SUA a cunoscut cel mai semnificativ declin al emisiilor, care au scăzut cu 0.5% până la 4.8 gigatone, datorită creșterii adoptării energiei regenerabile.

Green Report Shop Transport ECO

Cererea de petrol a crescut cu 1.6%, adică 1.5 milioane de barili pe zi, din cauza sectorului de transport și a celui petrochimic. Această rată este de două ori mai mare decât media anuală de creștere din ultimul deceniu.

Consumul de gaze naturale a crescut mai mult decât orice alt combustibil fosil, iar China este răspunzătoare pentru aproape o treime din creștere.

Cererea de cărbune a cunoscut și ea o creștere de 1% după doi ani consecutivi de declin, din cauza creșterii volumului de energie electrică obținută în termocentrale, în special în Asia.

Volumul de energie electrică obținută din surse regenerabile a avut cea mai mare rată de creștere dintre toate sursele de energie, crescând cu 6.3%.

 

spot_img

Ultimele știri