Studiu: emisiile de metan generate de permafrost și zone umede ar putea reduce cu 5 ani bugetul de carbon al lumii

in Poluare 19 July 2018 276 Views

Emisiile de metan cauzate de topirea permafrostului ╚Öi ├«nc─âlzirea zonelor umede ar putea reduce cu 5 ani ÔÇ×bugetul de carbonÔÇŁ┬ápentru atingerea limitei de 1.5 grade stabilit─â ├«n cadrul Acordului de la Paris, conform unui nou studiu.

Rezultatele studiului sugerează că emisiile de gaze cu efect de seră vor trebui reduse cu 20% în plus pentru a atinge limitele Acordului de la Paris de 1.5°C sau 2°C.

Studiul se concentrează pe două procese naturale care sunt în schimbare din cauza încălzirii globale: permafrostul și zonele umede. Acestea emit metan și alte gaze cu efect de seră pe măsură ce temperaturile cresc, cauzând un feedback pozitiv: emisiile cresc pe măsură ce clima se schimbă, accentuând la rândul lor procesul de încălzire.

Aceste procese naturale nu au fost luate în considerare de modelele climatice globale realizate până în prezent.

Permafrostul este denumirea dat─â solului care a fost ├«nghe╚Ťat cel pu╚Ťin doi ani, fiind g─âsit preponderent ├«n emisfera nordic─â, pe teritoriul Rusiei, al Canadei ╚Öi ├«n Alaska. Aceste soluri stocheaz─â cantit─â╚Ťi imense de carbon acumulat de la plante sau animale moarte, de-a lungul a mii de ani. Odat─â cu cre╚Öterea temperaturilor, carbonul ar putea s─â ajung─â ├«n atmosfer─â pe m─âsur─â ce permafrostul se tope╚Öte.

Cercet─âtorii nu ╚Ötiu ├«nc─â ce cantit─â╚Ťi de CO2 ╚Öi metan sunt emise de permafrost. Metanul este un gaz cu efect de ser─â care capteaz─â c─âldura de aproximativ 26 de ori mai eficient ca dioxidul de carbon.

├Än zonele umede, plantele absorb CO2 pe m─âsur─â ce cresc. Fiind ├«mbibate cu ap─â, acestea emit metan c├ónd se descompun. Chris Jones, de la Met Office Hadley Centre, a explicat pentru Carbon Brief c─â zonele umede func╚Ťioneaz─â ca ni╚Öte generatoare de transformare a dioxidului de carbon ├«n metan.

ÔÇ×Pe m─âsur─â ce clima se ├«nc─âlze╚Öte, rata local─â de descompunere cre╚Öte. De asemenea, pe m─âsur─â ce precipita╚Ťiile se schimb─â, am putea asista la o extindere sau o diminuare a zonelor umede. Acest lucru variaz─â ├«n func╚Ťie de regiune ╚Öi, amintesc din nou, ridic─â mari semne de ├«ntrebare ├«n cadrul modelelor climatice. ├Än fine, un efect direct al cre╚Öterii cantit─â╚Ťi de CO2 din atmosfer─â este sporirea ratei de cre╚Ötere a vegeta╚Ťiei ╚Öi, a╚Öadar, cre╚Öterea cantit─â╚Ťii de CO2 care este transformat ├«n metan.ÔÇŁ

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat trei scenarii ale încălzirii globale viitoare: 1.5°C, 2°C și un scenariu în care încălzirea ajunge la 1.75°C, apoi se întoarce la 1.5°C.

├Än cazul ├«n care emisiile de metan de la permafrost ╚Öi zone umede sunt luate ├«n considerare, bugetul de carbon pentru atingerea limitei de 1.5┬░C ar sc─âdea la 14-20 de ani, fa╚Ť─â de 20-25 de ani.

Bugetul de carbon este un indicator recent inventat care arat─â cantitatea de CO2 care mai poate fi emis─â ├«n atmosfer─â p├ón─â c├ónd temperatura medie global─â va dep─â╚Öi 2┬░C fa╚Ť─â de acum 150 de ani.

Rezultatele studiului arat─â c─â ╚Öi dac─â emisiile vor fi reduse la 0 ├«n urm─âtoarele decenii, zonele umede ├«n ├«nc─âlzire ╚Öi topirea permafrostului vor genera emisii adi╚Ťionale care vor trebui eliminate pentru a atinge o ├«nc─âlzire de 1.5┬░C sau 2┬░C.

Un studiu recent arăta că lacurile ar putea emite de două ori mai mult metan în următorii 50 de ani din cauza încălzirii globale. Un alt studiu avertizează că Pământul s-ar putea încălzi de două ori mai mult decât prevăd modelele climatice.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii