Emisiile de carbon ale sectorului energetic au crescut pentru al doilea an consecutiv

in Energie 10 October 2018 65 Views

Emisiile de carbon ale sectorului energetic au crescut pentru al doilea an consecutiv, conform unei analize preliminare realizat─â de Agen╚Ťia Interna╚Ťional─â pentru Energie (IEA).

Emisiile de carbon ale sectorului energetic au stagnat între 2014 și 2016 după ce au crescut timp de mai multe decenii, însă în 2017 au crescut cu 1.4%. IEA nu a specificat cât de mult au crescut emisiile în acest an, însă au confirmat că au atins deja un nou prag istoric. Datele oficiale vor fi publicate abia în martie 2019.

Raportul arat─â c─â ╚Ťinta de limitare a ├«nc─âlzirii globale la 2 grade Celsius sau 1.5 grade Celsius este din ce ├«n ce mai greu de atins.

Fatih Birol, director executiv IEA, a declarat pentru The Guardian c─â este nevoie de o reducere semnificativ─â a emisiilor provenite de la sectorul energetic.

ÔÇ×C├ónd m─â uit la primele nou─â luni de date, m─â a╚Ötept ca ├«n 2018 emisiile de carbon s─â creasc─â din nou. Acestea sunt cu siguran╚Ť─â ve╚Öti ├«ngrijor─âtoare pentru ╚Ťintele noastre climatice. Trebuie s─â asist─âm la un declin drastic al emisiilor.ÔÇŁ, a declarat Birol.

Birol a explicat că agravarea poluării este un rezultat al economiei globale care încurajează utilizarea cărbunelui, al petrolului și a gazelor naturale.

ONU: sunt necesare schimb─âri f─âr─â precedent ├«n toate aspectele societ─â╚Ťii pentru a limita ├«nc─âlzirea global─â la 1.5 grade Celsius

Un nou raport IEA prezice c─â energia regenerabil─â va ajunge s─â reprezinte 30% din electricitatea total─â generat─â la nivel global ├«n 2023, fa╚Ť─â de 25% ├«n 2017. Conform estim─ârilor, energia solar─â va fi implementat─â tot mai mult ├«n urm─âtorii cinci ani, reprezent├ónd la fel de mult─â capacitate c├ót restul surselor regenerabile la un loc.

Green Report Shop Casa ECO

Conform lui Birol, creșterea gradului de utilizare a energiei regenerabile trebuie să fie acompaniat de închiderea termocentralelor din Asia.

ÔÇ×Dac─â [termocentralele] nu vor fi ├«nchise timpuriu, mai mult de dou─â treimi dintre emisii [├«n 2040] sunt stabilite deja ast─âzi. Din p─âcate o mare parte a problemei, ├«n viziunea mea, este c─ârbunele din Asia.ÔÇŁ

Raportul IEA este mai optimist dec├ót anul trecut c├ónd vine vorba de dezvoltarea energiei regenerabile ├«n urm─âtorii cinci ani, datorit─â schimb─ârilor de politic─â ╚Öi a dezvolt─ârii pie╚Ťei ├«n ╚Ť─âri cheie.

Comentarii

comentarii