Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Fabrici chineze produc mii de tone de emisii de CFC-11, substanța care distruge stratul de ozon

Fabrici din nord-estul Chinei au emis mii de tone de CFC-11 (triclorofluorometan) în ultimii ani, încălcând Protocolul de la Montreal și încetinind vindecarea stratului de ozon, conform unui nou studiu.

CFC-11 și alte clorofluorocarburi dăunează grav stratului de ozon și au fost interzise la nivel global în 1987, în cadrul Protocolului de la Montreal. Pe lângă efectele asupra stratului de ozon, aceste substanțe au un efect de încălzire a climei, contribuind la schimbările climatice.

Anul trecut, cercetătorii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) au descoperit că emisiile de CFC-11 au crescut după 2012, deși producția a fost teoretic oprită, identificând sursa acestora undeva în estul Asiei.

La câteva luni după, Agenția pentru Investigații de Mediu (EIA) a identificat sursa emisiilor, și anume fabrici din China care produc sau folosesc în mod ilegal CFC-11. Producția ilegală de CFC-11 în China are un impact asupra mediului înconjurător echivalent cu 16-20 centrale electrice, conform EIA. Agenția estimează că până la 70% din producția de spume izolatoare rigide din China este realizată folosind CFC-11.

Conform noului studiu, începând cu 2013, emisiile anuale de CFC-11 din nord-estul Chinei au crescut cu aproximativ 7000 de tone.

Cercetătorii avertizează că emisiile de CFC-11 ar putea încetini regenerarea stratului de ozon, efect care ar putea fi resimțit timp de decenii.

CFC-11 persistă în atmosferă pentru jumătate de secol și contribuie la o pătrime din cantitatea de clor care ajunge în stratosferă. Acum două decenii, clorofluorocarburile contribuiau cu 10% la încălzirea globală cauzată de om.

Gaura din stratul de azon de deasupra Antarcticii dă semne clare de vindecare, însă un studiu publicat anul trecut arăta că stratul de ozon înregistrează un declin deasupra regiunilor tropicale populate, din cauze încă necunoscute. Oamenii de știință bănuiesc că încălzirea globală are un impact asupra distribuției ozonului. Stratul de ozon ar putea fi afectat și de anumite substanțele chimice industriale (VSLS – „very short lived substances”).

spot_img

Ultimele știri