Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cercetătorii caută sursele încă necunoscute ale emisiilor de CFC, chimicale interzise care distrug stratul de ozon

Oamenii de știință au găsit cantități ridicate de clorofluorocarburi (CFC) în aer provenind dintr-o sursă încă neidentificată din estul Asiei. CFC, substanțe chimice toxice care distrug stratul de ozon, au fost interzise la sfârșitul anilor ’80.

©NASA

Studiul realizat de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) arată că emisiile de CFC-11 (triclorofluorometan) au crescut după 2012, deși producția a fost teoretic oprită. Sursa emisiilor se află probabil în estul Asiei.

Clorofluorocarburile au fost folosite la scară largă în fabricarea spray-urilor cu aerosoli, ca agenți frigorifici, solvenți și agenți de gonflare. Cercetătorii au descoperit că aceste substanțe degradau stratul de ozon, iar în 1987 națiunile lumii au semnat Protocolul de la Montreal, prin care se angajau să oprească producția CFC.

CFC-11 există încă în electrocasnice și izolații, însă producția substanțelor a ajuns teoretic la zero în 2010. Cantitatea de CFC-11 din aer ar trebui să scadă tot mai mult în fiecare an. Cu toate acestea, ritmul în care substanța dispare din aer a încetinit.

Stephen Montzka, autor principal al studiului, a declarat pentru NPR că descoperirea este cel mai surprinzător lucru pe care l-a văzut în cei 27 de ani de măsurători. El a explicat că producția chimicalelor ar putea fi accidentală, dar ar putea fi și rezultatul unei încălcări voite a Protocolului de la Montreal.

carturesti.ro

Următorul pas pentru cercetători este să identifice sursa emisiilor, cu ajutorul oamenilor de știință din estul Asiei.

Geir Braathen, de la Organizația Meteorologică Mondială, a avertizat că ritmul încet de scădere a emisiilor de CFC din aer afectează procesul de regenerare a stratului de ozon.

„Dacă aceste emisii continuă, ar putea întârzia cu mulți ani regenerarea stratului de ozon.”

Reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Mediu au subliniat importanța identificării surselor emisiilor și a luării unor măsuri rapide pentru a le opri.

Grupul de Evaluare Științifică a Protocolului de la Montreal (SAP) va examina descoperirile și le va raporta reprezentanților naționali până la sfârșitul acestui an. Paul Newman, co-președinte SAP și cercetător la NASA, a explicat că emisiile ar putea fi un produs secundar al unui proces industrial sau pot proveni de la depozite de deșeuri.

După ce SAP va evalua dovezile, țările care au semnat Protocolul de la Montreal vor decide următorii pași.

spot_img

Ultimele știri