Emisiile de CFC care distrug stratul de ozon provin de la fabrici chinezești

in Poluare 26 June 2018 97 Views

Agen╚Ťia pentru Investiga╚Ťii de Mediu (EIA) a identificat sursele emisiilor de clorofluorocarburi, chimicale toxice d─âun─âtoare stratului de ozon care au fost interzise ├«n anii ’80. Acestea provin de la fabrici din China care folosesc sau produc ├«n mod ilegal CFC-11.

┬ęNASA

EIA a identificat opt companii aflate ├«n patru provincii chineze care foloseau CFC-11 ├«n produc╚Ťia spumei din materiale plastice.

Produc╚Ťia ilegal─â de CFC-11 ├«n China are un impact asupra mediului ├«nconjur─âtor echivalent cu 16-20 centrale electrice, conform EIA. Agen╚Ťia estimeaz─â c─â p├ón─â la 70% din produc╚Ťia de spume izolatoare rigide din China este realizat─â folosind CFC-11.

CFC-11 (triclorofluorometan) ╚Öi alte clorofluorocarburi d─âuneaz─â grav stratului de ozon ╚Öi au fost interzise la nivel global ├«n 1987, ├«n cadrul Protocolului de la Montreal. Pe l├óng─â efectele asupra stratului de ozon, aceste substan╚Ťe au un efect de ├«nc─âlzire a climei, contribuind la schimb─ârile climatice.

vegis.ro

Produc╚Ťia de CFC-11 a ├«ncetat teoretic ├«n 2010, ├«ns─â un studiu realizat luna trecut─â de c─âtre Administra╚Ťia Na╚Ťional─â Oceanic─â ╚Öi Atmosferic─â din SUA (NOAA) ar─âta c─â emisiile au crescut dup─â 2012 ╚Öi provin din estul Asiei. Cercet─âtorii au avertizat c─â dac─â aceste emisii continu─â, ar putea ├«nt├órzia cu mul╚Ťi ani regenerarea stratului de ozon.

Avipsa Mahapatra, de la Agen╚Ťia pentru Investiga╚Ťii de Mediu, a explicat c─â utilizarea CFC-11 ├«n fabrici ar putea fi o practic─â mai comun─â dec├ót se credea.

ÔÇ×Este revolt─âtor c─â substan╚Ťe industriale d─âun─âtoare mediului care au fost interzise cu mul╚Ťi ani ├«n urm─â continu─â s─â fie produse, folosite ╚Öi emise la o asemenea scar─â ├«ntr-o industrie ├«n care tehnologia mai bun─â este u╚Öor accesibil─â. Ar putea compromite nu numai stratul de ozon care se vindec─â ├«ncet, ci ╚Öi eforturile globale de a combate schimb─ârile climatice.ÔÇŁ

Mahapatra a subliniat necesitatea adopt─ârii unor m─âsuri mai ferme care s─â combat─â produc╚Ťia ╚Öi comer╚Ťul ilegal cu clorofluorocarburi.

Substitutele pentru CFC-11 contribuie ╚Öi ele la ├«nc─âlzirea global─â, ├«ns─â efectul este mai pu╚Ťin puternic. HCFC-141b, una dintre alternative, are un poten╚Ťial de ╚Öase ori mai mic de ├«nc─âlzire global─â. ├Än 2016, na╚Ťiunile au fost de acord s─â modifice Protocolul de la Montreal pentru a include impactul climatic al HFC. Eliminarea lor ar putea sc─âdea 0.5 grade Celsius din temperatura global─â p├ón─â la sf├ór╚Öitul acestui secol.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii