Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Emisiile de CFC care distrug stratul de ozon provin de la fabrici chinezești

Agenția pentru Investigații de Mediu (EIA) a identificat sursele emisiilor de clorofluorocarburi, chimicale toxice dăunătoare stratului de ozon care au fost interzise în anii ’80. Acestea provin de la fabrici din China care folosesc sau produc în mod ilegal CFC-11.

©NASA

EIA a identificat opt companii aflate în patru provincii chineze care foloseau CFC-11 în producția spumei din materiale plastice.

Producția ilegală de CFC-11 în China are un impact asupra mediului înconjurător echivalent cu 16-20 centrale electrice, conform EIA. Agenția estimează că până la 70% din producția de spume izolatoare rigide din China este realizată folosind CFC-11.

CFC-11 (triclorofluorometan) și alte clorofluorocarburi dăunează grav stratului de ozon și au fost interzise la nivel global în 1987, în cadrul Protocolului de la Montreal. Pe lângă efectele asupra stratului de ozon, aceste substanțe au un efect de încălzire a climei, contribuind la schimbările climatice.

vegis.ro

Producția de CFC-11 a încetat teoretic în 2010, însă un studiu realizat luna trecută de către Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) arăta că emisiile au crescut după 2012 și provin din estul Asiei. Cercetătorii au avertizat că dacă aceste emisii continuă, ar putea întârzia cu mulți ani regenerarea stratului de ozon.

Avipsa Mahapatra, de la Agenția pentru Investigații de Mediu, a explicat că utilizarea CFC-11 în fabrici ar putea fi o practică mai comună decât se credea.

„Este revoltător că substanțe industriale dăunătoare mediului care au fost interzise cu mulți ani în urmă continuă să fie produse, folosite și emise la o asemenea scară într-o industrie în care tehnologia mai bună este ușor accesibilă. Ar putea compromite nu numai stratul de ozon care se vindecă încet, ci și eforturile globale de a combate schimbările climatice.”

Mahapatra a subliniat necesitatea adoptării unor măsuri mai ferme care să combată producția și comerțul ilegal cu clorofluorocarburi.

Substitutele pentru CFC-11 contribuie și ele la încălzirea globală, însă efectul este mai puțin puternic. HCFC-141b, una dintre alternative, are un potențial de șase ori mai mic de încălzire globală. În 2016, națiunile au fost de acord să modifice Protocolul de la Montreal pentru a include impactul climatic al HFC. Eliminarea lor ar putea scădea 0.5 grade Celsius din temperatura globală până la sfârșitul acestui secol.

spot_img

Ultimele știri