Nivelul de CO2 din atmosferă a depășit un nou record de peste 411 ppm în luna mai

in Poluare 11 June 2018 23 Views

Nivelul de dioxid de carbon din atmosfer─â a dep─â╚Öit 411 p─âr╚Ťi per milion (ppm) ├«n luna mai, fiind cea mai ridicat─â medie anual─â ├«nregistrat─â vreodat─â la Observatorul Mauna Loa din Hawaii.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au descoperit c─â rata de cre╚Ötere a dioxidului de carbon din atmosfer─â a ajuns de la o medie de 1.6 ppm per an ├«n anii ÔÇÖ80 ╚Öi 1.5 ppm per an ├«n anii ÔÇÖ90 la 2.2 pm per an ├«n ultimul deceniu.

ÔÇ×Mul╚Ťi dintre noi speram s─â vedem o ├«ncetinire a cre╚Öterii nivelului de CO2, dar din p─âcate nu este cazul. S-ar putea totu╚Öi ├«nt├ómpla ├«n decursul urm─âtorului deceniu dac─â energia regenerabil─â va ├«nlocui ├«n mod suficient combustibilii fosili.ÔÇŁ, a declarat Ralph Keeling, director al Programului Scripps CO2 ├«n cadrul Universit─â╚Ťii din San Diego, California.

Concentra╚Ťia de CO2 din atmosfer─â fluctueaz─â pe parcursul unui an, ├«n func╚Ťie de sezon. Cele mai sc─âzute niveluri sunt de obicei ├«nregistrate la sf├ór╚Öitul lunii august sau la ├«nceputul lunii septembrie, c├ónd cre╚Öterea vegeta╚Ťiei din emisfera nordic─â atinge apogeul. Cele mai ridicate concentra╚Ťii sunt ├«nregistrate de obicei ├«n luna mai, urmat─â de lunile de iarn─â.

carturesti.ro

Între 2016 și 2017, media globală a dioxidului de carbon a crescut cu 2.3 ppm. Aceasta a fost a șasea creștere consecutivă anuală mai mare de 2 ppm. Înainte de 2012, creșteri de 2 ppm sau mai mari de la un an la altul au fost înregistrate doar de două ori.

ÔÇ×Nivelurile de CO2 continu─â s─â creasc─â la o rat─â record pentru c─â emisiile de la c─ârbuni, petrol ╚Öi gaze naturale ├«nregistreaz─â ╚Öi ele niveluri record. Emisiile de azi vor capta c─âldura ├«n atmosfer─â mii de ani de acum ├«nainte.ÔÇŁ

├Än luna aprilie, cantitatea de CO2 din atmosfer─â a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 800.000 ani, ajung├ónd la limita de 410 ppm. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â atrag aten╚Ťia c─â ├«n ritmul actual, temperaturile ar putea cre╚Öte cu 4 grade Celsius p├ón─â ├«n 2084, av├ónd consecin╚Ťe dezastruoase asupra ecosistemelor, precum ╚Öi asupra societ─â╚Ťii ╚Öi economiei.

Comentarii

comentarii