Raport: 1/3 din emisiile globale cu efect de ser─â, generate de 250 de companii

in Energie 6 November 2017 75 Views

Autorii unui studiu recent realizat de Thomson Reuters Financial & Risk spun c─â o treime din toate emisiile cu efect de ser─â din lume sunt generate de 250 de companii listate la burs─â. ├Än ciuda acestui fapt, pu╚Ťine dintre aceste companii ╚Öi-au propus obiective serioase pentru a limita efectele schimb─ârilor climatice pe care le influen╚Ťeaz─â.┬á

schimb─âri climatice

foto: nasa.gov

Studiul vine ├«n contextul ├«n care ast─âzi la Bonn, ├«n Germania, a ├«nceput COP 23 – cea de-a 23-a conferin╚Ť─â anual─â pe schimb─âri climatice organizat─â de UNFCCC. ├Än cadrul COP23, care se va termina ├«n 17 noiembrie, toate statele, care au semnat Acordul de Clim─â la Paris ├«n 2015, vor c─âuta solu╚Ťii pentru a pune ├«n practic─â angajamentele luate. Chiar dac─â pre╚Öedintele SUA Donald Trump, a retras SUA din Acordul de la Paris, aceasta va continua s─â participe pe toat─â perioada procesului ├«n care se realizeaz─â retragerea (noiembrie 2020).

Coal India, Gazprom și Exxon Mobil se află pe primele locuri în ce privește cantitatea de CO2 emisă. Acest fapt confirmă un studiu mai vechi, potrivit căruia, în perioada 1988-2015, mai mult de 70% din emisiile globale de gaze cu efect de seră au fost generate de 100 de companii din industria combustibililor fosili.

├Än topul celor mai poluante companii cu capital privat se afl─â: ExxonMobil (SUA), Shell (Olanda), BP (Marea Britanie), Chevron (SUA), Peabody (SUA), Total (Fran╚Ťa) ╚Öi BHP Billiton (Australia).

Dac─â ne uit─âm la companiile de╚Ťinute de stat, ├«n acela╚Öi top se afl─â Saudi Aramco (de╚Ťinut─â de Arabia Saudit─â), Gazprom (Rusia), compania petrolier─â de stat din Iran ÔÇô National Oil Company, Coal India, Pemex (Mexic) ╚Öi PetroChina.

Emisiile de CO2 a celor 250 de companii listate la bursă, în stagnare

Potrivit raportului f─âcut de Reuters, ├«n u trei ani, emisiile de CO2 a celor 250 de companii au stagnat. Totu╚Öi, pentru a ├«ndeplini ╚Ťintele asumate ├«n Acordul Climatic de la Paris din 2015, acestea ar fi trebuit s─â scad─â cu aproximativ 3% pe an, spun speciali╚Ötii.

Mai mult decât atât, doar 30% din cele 250 de companii și-au setat obiective pentru a reduce efectele pe care le au asupra mediului, spun cei care au realizat studiul.

În plus, Tim Nixon, coautorul studiului, contrazice o părere răspândită, potrivit căreia măsurile luate de companii pentru a reduce emisiile de carbon ar fi neviabile economic. Nixon a spus că nu au găsit nicio dovadă prin care aceste măsuri să se traducă prin dividende, profituri sau rate de angajare mai mici.

ONU: emisiile de gaze cu efect de ser─â vor dep─â╚Öi cu 30% ╚Ťinta convenit─â ├«n Acordul Climatic de la Paris

Fran╚Ťa ╚Öi ┬áMarea Britanie au anun╚Ťat c─â p├ón─â ├«n 2040 vor renun╚Ťa la comercializarea ma╚Öinilor cu motoare pe combustibili fosili ╚Öi China a anun╚Ťat o inten╚Ťie asem─ân─âtoare, f─âr─â s─â spun─â data la care se va ├«nt├ómpla. Mai recent, guvernul din Italia a spus c─â va ├«nchide toate centralele pe c─ârbune. Italia a fixat termenul limit─â ├«n 2025. Cu toate acestea, ONU a exprimat ├«ntr-un raport o situa╚Ťie ├«ngrijor─âtoare: emisiile globale de gaze cu efect de ser─â vor dep─â╚Öi cu 30% ╚Ťinta global─â stabilit─â pentru 2030 (sub 2┬░C fa╚Ť─â de perioada preindustrial─â) ├«n cadrul Acordului de la Paris.

Potrivit estimărilor specialiștilor ONU, până în 2030, emisiile globale de CO2 vor ajunge la 53-55,5 miliarde de tone pe an. Estimările sunt cu mult peste pragul de 42 de miliarde de tone, care ar evita depășirea pragului de 2°C.

Emisiile globale de CO2, al treilea an de stagnare

Specialiști din International Energy Agency au spus că în 2016 emisiile CO2 au stagnat pentru al treilea an consecutiv. Emisiile de CO2 au scăzut în SUA și China și au stagnat în Europa. În 2016, emisiile de CO2 la nivel global au fost de 32,1 gigatone, același cu cel înregistrat în 2015 și 2014.

În opinia lui Erik Solheim, specialist ONU, acesta este un semn de progres.

ÔÇ×├Än opinia mea, suntem ├«n punctul ├«n care ve╚Ötile bune le dep─â╚Öesc pe cele rele.ÔÇŁ

Comentarii

comentarii