Emisiile de dioxid de carbon ale statelor dezvoltate industrial au crescut în 2018

in Poluare 13 December 2018 90 Views

Dup─â un declin de cinci ani, ├«n principal din cauza intensific─ârii folosirii de combustibili fosili ├«n industrie, emisiile de dioxid de carbon ale statelor dezvoltate industrial au crescut u┼čor ├«n 2018. ├Än plus, o analiz─â arat─â c─â emisiile la nivel mondial de gaze cu efect de ser─â au atins la niveluri record ├«n 2018.

Potrivit datelor preliminare anun╚Ťate de Agen┼úia Interna┼úional─â pentru Energie (AIE), emisiile de dioxid de carbon din America de Nord, Uniunea European─â ┼či din alte state dezvoltate ale Asiei sunt ├«n cre┼čtere fa┼ú─â de anul 2017 cu aproximativ 0,5%.

Aceast─â cre┼čtere a emisiilor de CO2 pune cap─ât unei perioade de cinci ani consecutivi ├«n care poluarea cu CO2 s-a aflat ├«n sc─âdere. Conform datelor preliminare, ┼či economiile emergente au poluat mai mult anul acesta dec├ót anul trecut, arat─â AIE, potrivit Reuters.

Agenţia Internaţională pentru Energie va publica datele finale privind emisiile de CO2 pe anul 2018 în martie 2019.

La ├«nceputul lunii decembrie, 195 de state au negociat la Katowice, Polonia, pentru implementarea Acordului CoP 21 de la Paris, din 2015, privind limitarea ├«nc─âlzirii globale ├«ntre 1,5 ┼či maxim 2 grade Celsius.

ÔÇ×Aceast─â modificare ar trebui s─â fie un alt semnal de alarm─â pentru guvernele care se ├«nt├ólnesc la KatowiceÔÇŁ, a declarat ├«nainte de eveniment Fatih Birol, directorul executiv al AIE.

ÔÇ×E nevoie de sporirea eforturilor pentru a ├«ncuraja mai mult energiile regenerabile, energii mai eficiente, mai multe inova╚Ťii ale tehnologiilor, cum ar fi captarea, utilizarea ╚Öi stocarea hidrogenului, de exempluÔÇŁ, a mai spus acesta.

cufarulnaturii.ro

Emisiile de gaze cu efect de seră, la niveluri record în 2018

O analiz─â la care au participat 70 de autori de la 53 de institu╚Ťii de cercetare, Global Carbon Budget 2018, arat─â c─â dup─â o perioad─â de trei ani ├«n care emisiile de gaze cu efect de ser─â stagnaser─â, ├«n 2018 au crescut cu 2%.

ÔÇ×Cre╚Öterea global─â a emisiilor de carbon este ├«ngrijor─âtoare, pentru c─â pentru a rezolva problema schimb─ârilor climatice trebuie s─â fac─â o schimbare ╚Öi s─â se ├«ntoarc─â la zero (emisii), eventualÔÇŁ, a spus autorul principal al lucr─ârii, profesorul Corinne Le Qu├ęr├ę.

Emisiile mondiale de gaze cu efect de ser─â stagnaser─â ├«ntre 2014 ╚Öi 2016, aduc├ónd speran╚Ťa c─â ac╚Ťiunile privind protejarea mediului fac o diferen╚Ť─â. Dar ├«n 2017, emisiile au crescut cu 1,6%, iar previziunile pentru anul ├«n curs spun c─â vor continua s─â creasc─â cu 2,7%. Aceste cre╚Öteri ridic─â emisiile globale la un record de 37,1 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an, potrivit Washington Post.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii