Emisiile de metan din California, monitorizate din sateli╚Ťi

in Poluare 16 April 2021 61 Views

California ┼či NASA au ├«ncheiat un parteneriat pentru a lansa primii doi sateli╚Ťi, ├«n 2023, pentru monitorizarea emisiilor de metan. Datele astfel colectate vor putea duce la cre╚Öterea presiunii pe industriile poluante.

Parteneriatul de 100 de milioane de dolari a fost conceput pentru a monitoriza din spa┼úiu emisiile de gaze cu efect de ser─â provenite din surse individuale, precum centralele electrice ┼či rafin─âriile de petrol, informeaz─â Reuters.

Parteneriatul semnat de statul federal California, agen┼úia spa┼úial─â a Statelor Unite (NASA), compania produc─âtoare de sateli┼úi Planet ┼či alte patru institu┼úii prevede lansarea primilor doi sateli┼úi ├«n anul 2023. Ei vor putea s─â duc─â la cre┼čterea presiunii pe industriile poluante – deja criticate de activi┼čtii de mediu ┼či de investitori din cauza contribu┼úiei lor la schimb─ârile climatice – prin depistarea ┼či stoparea scurgerilor poluante ├«n atmosfer─â.

Coaliţia care a semnat parteneriatul va funcţiona sub coordonarea unei organizaţii non-profit, Carbon Mapper, finanţată de asociaţii filantropice, inclusiv de cea a miliardarului Michael Bloomberg.

Sateli┼úii Carbon Mapper vor folosi o tehnologie dezvoltat─â de Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul NASA pentru a “vedea” ┼či a m─âsura pentru prima dat─â ├«n istorie emisiile poluante ce provin de la unit─â┼úi economice individuale. O alt─â tehnologie din industria sateli┼úilor a monitorizat p├ón─â acum gazele cu efect de ser─â emise deasupra unor zone geografice foarte ample.

Noile date vor fi distribuite ├«n mod public, dar companiile care de┼úin ┼či administreaz─â infrastructuri pot s─â se aboneze pentru a ob┼úine mai devreme acces la aceste date, fapt care le va permite s─â ├«┼či opreasc─â mai repede scurgerile de gaze poluante.

Ini┼úiativa face parte dintr-un program tot mai amplu ce prevede folosirea tehnologiilor spa┼úiale pentru a localiza marile surse de metan, un gaz cu efect de ser─â care este de 80 de ori mai poluant dec├ót dioxidul de carbon ├«n primii lui 20 de ani petrecu┼úi ├«n atmosfera Terrei. Oamenii de ┼čtiin┼ú─â consider─â c─â identificarea surselor de metan va fi crucial─â pentru a asigura acele sc─âderi drastice de emisii de care va fi nevoie pentru a evita un impact ┼či mai grav al modific─ârilor climatice.

Monitorizarea din satelit reprezint─â o extensie a unui program desf─â┼čurat de JPL pentru statul California, care folosea avioane pentru a monitoriza emisiile de metan. Acel program a identificat un mic num─âr de “super-emi┼ú─âtori” de metan ├«n r├óndul industriei de petrol ┼či gaze, dar ┼či industrii din domeniul de┼čeurilor ┼či al agriculturii care aveau contribu┼úii substan┼úiale la acumul─ârile de metan ├«n atmosfer─â.

├Än 2019, Noua Zeeland─â a anun╚Ťat c─â va lansa un satelit care va m─âsura emisiile globale de metan provenit din exploat─ârile petroliere ┼či de gaze naturale. ├Än proiect colaboreaz─â guvernul local ╚Öi o organiza┼úie ecologist─â din SUA, iar satelitul va fi lansat ├«n 2022.

Comentarii

comentarii