Emisiile de CO2 ale industriei europene au sc─âzut cu 4,5%

in Studii 19 May 2015 154 Views

Se estimeaz─â c─â emisiile de gaze cu efect de ser─â ale instala╚Ťiilor care particip─â la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au sc─âzut cu aproximativ 4,5┬á% anul trecut, potrivit informa╚Ťiilor notate ├«n registrul Uniunii.

ue

EU ETS cuprinde peste 11┬á000 de centrale electrice ╚Öi instala╚Ťii de produc╚Ťie ├«n cele 28 de state membre ale UE ╚Öi ├«n Islanda, Norvegia ╚Öi Liechtenstein, precum ╚Öi emisiile companiilor aeriene care opereaz─â zboruri ├«ntre aeroporturile europene.┬áEmisiile verificate de gaze cu efect de ser─â de la instala╚Ťiile sta╚Ťionare s-au ridicat la 1.812┬áde milioane de tone de echivalent CO2┬á├«n 2014. Nivelul acestor emisii a fost cu aproximativ 4,5┬á% sub cel din 2013.

ÔÇ×Chiar ╚Öi atunci c├ónd economiile noastre revin pe calea cre╚Öterii economice, emisiile continu─â s─â scad─â. Acest lucru, pe l├óng─â faptul c─â arat─â ├«nc─â o dat─â c─â protec╚Ťia climei ╚Öi cre╚Öterea economic─â pot merge m├ón─â ├«n m├ón─â,┬átrimite ╚Öi un puternic semnal ├«naintea noului acord global privind clima care urmeaz─â s─â fie ├«ncheiat la Paris ├«n luna decembrie a acestui an: pie╚Ťele carbonului asigur─â reduceri eficiente din punct de vedere al costurilor”, a sus╚Ťinut, ├«ntr-o declara╚Ťie,┬ácomisarul european pentru politici climatice ╚Öi energie, Miguel Arias Ca├▒ete.

Cu toate acestea, reducerea emisiilor va contribui ├«n continuare la surplusul de certificate de carbon. Ultimele date arat─â c─â excedentul cumulat de certificate de emisii a fost u╚Öor redus, de la circa 2,1 miliarde la aproximativ 2,07 miliarde pentru anul 2014. Volumele care vor fi scoase la licita╚Ťie ├«n 2014 au fost reduse cu 400 de milioane de certificate de emisii din cauza ├«nceperii punerii ├«n aplicare a m─âsurii privind am├ónarea scoaterii la licita╚Ťie a certificatelor de emisii, prin care se prelunge╚Öte data scoaterii la licita╚Ťie a acestor certificate.

De asemenea, mai pu╚Ťin de 1┬á% din instala╚Ťiile care au raportat emisii pentru 2014 nu au restituit, p├ón─â la termenul-limit─â de 30┬áaprilie┬á2015, certificatele care acoper─â toate emisiile lor. Acestea sunt ├«n general instala╚Ťii mici, iar emisiile lor, cumulate, constituie mai pu╚Ťin de 0,5┬á% din emisiile din cadrul EU ETS. Un num─âr redus de instala╚Ťii, reprezent├ónd mai pu╚Ťin de 0,2┬á% din emisiile din anul precedent, nu ╚Öi-au raportat emisiile din 2014 p├ón─â la 30 aprilie 2015, conform datelor din registru.

Companiile aeriene raportează emisiile pentru 2013 și 2014

├Än conformitate cu Directiva privind EU ETS, pentru perioada 2013-2016, to╚Ťi operatorii de aeronave comerciale ╚Öi necomerciale cu emisii semnificative┬ásunt responsabili pentru emisiile lor provenite din zborurile efectuate ├«n interiorul Spa╚Ťiului Economic European (SEE). Companiilor aeriene care au desf─â╚Öurat activit─â╚Ťi intra-europene reglementate de directiva ├«n cauz─â ├«n cursul anilor 2013 ╚Öi 2014 li s-a solicitat s─â raporteze emisiile pentru ambii ani ╚Öi s─â restituie certificatele corespunz─âtoare p├ón─â la 30 aprilie 2015.

Emisiile de CO2┬áverificate provenite din activit─â╚Ťile de avia╚Ťie efectuate ├«ntre aeroporturile situate ├«n SEE s-au ridicat la 54,9 milioane de tone de CO2 ├«n 2014, ceea ce reprezint─â o cre╚Ötere de 2,8┬á% ├«n compara╚Ťie cu 53,4 milioane de tone de CO2 ├«n 2013.

Citește și:

Surplusul de certificate de emisii poate anula obiectivele UE pentru 2020

Pia╚Ťa de carbon a Europei nu ├«ncurajeaz─â renun╚Ťarea la combustibili fosili

Discu╚Ťii contradictorii ├«ntre UE ╚Öi SUA pentru reducerea emisiilor de carbon

Comentarii

comentarii