IEA: La nivel global, emisiile de CO2 stagneaz─â pentru al treilea an consecutiv

in Energie, Poluare 20 March 2017 134 Views

├Än 2016, emisiile de dioxid de carbon au stagnat pentru al treilea an consecutiv, ├«n condi╚Ťiile ├«n care economia global─â a crescut, potrivit International Energy Agency (IEA). Emisiile de CO2 au sc─âzut ├«n SUA ╚Öi China ╚Öi au stagnat ├«n Europa.

emisii de CO2

foto: ucsusa.org

Potrivit estimărilor IEA, în 2016, emisiile de CO2 la nivel global au fost de 32,1 gigatone și au înregistrat o stagnare. În același timp, economia globală a înregistrat o creștere cu 3,1%. Nivelul emisiilor de CO2 este același cu cel înregistrat în 2015 și în 2014.

emisii de CO2

foto: iea.org

Exper╚Ťii sus╚Ťin c─â acesta este rezultatul cre╚Öterii produc╚Ťiei de energie electric─â din surse regenerabile, a tranzi╚Ťiei de la c─ârbune c─âtre gaze naturale, precum ╚Öi a ├«mbun─ât─â╚Ťirilor pe care ╚Ť─ârile le-au f─âcut ├«n domeniul eficien╚Ťei energetice. De asemenea, ╚Öi schimb─ârile structurale care au intervenit ├«n economia global─â au reprezentat un factor.

ÔÇ×├Äntr-o economie global─â aflat─â ├«n cre╚Ötere, ace╚Öti trei ani de stagnare a emisiilor de carbon reprezint─â, cu siguran╚Ť─â, un motiv de optimism. Totu╚Öi, e prea devreme s─â spunem c─â emisiile globale de CO2 au ├«nregistrat o sc─âdere categoric─âÔÇŁ, a declarat Directorul Executiv al IEA, Dr. Fatih Birol.

Cea mai mare scădere a emisiilor de CO2, înregistrată în SUA

Potrivit IEA, cea mai mare sc─âdere a emisiilor de dioxid de carbon s-a ├«nregistrat ├«n SUA ÔÇô o sc─âdere de 3%, adic─â au fost emise┬ácu 160 de milioane de tone de CO2 mai pu╚Ťin. ├Än acela╚Öi timp, economia a crescut cu 1,6%. ┬á├Än 2016, emisiile de CO2 au ├«nregistrat ├«n SUA cel mai mic nivel de la minimul ├«nregistrat ├«n 1992.

├Än UE, emisiile de CO2 au stagnat ├«n 2016. Acest lucru s-a ├«nt├ómplat ├«n condi╚Ťiile ├«n care, sus╚Ťin exper╚Ťii, cererea pentru gaze a crescut cu 8% ╚Öi cererea pentru c─ârbune a sc─âzut cu 10%. Energia regenerabil─â a jucat un rol semnificativ, ├«ns─â unul destul de mic. Cercet─âtorii sus╚Ťin c─â declinul a fost determinat de o cre╚Ötere brusc─â ├«n aprovizionarea cu gaze de ╚Öist ╚Öi datorit─â surselor de energie regenerabil─â care au ├«nlocuit c─ârbunele.

├Än China, nivelul emisiilor de CO2 a sc─âzut cu 1% ├«n 2016. ├Än timp ce cererea pentru c─ârbune a sc─âzut, economia a crescut cu 6,7%. Exper╚Ťii spun c─â la acest lucru a contribuit cre╚Öterea ponderii energiei regenerabile, a energiei nucleare ╚Öi a gazelor naturale.

ÔÇ×├Än China, la fel ca ├«n India, cre╚Öterea ├«nregistrat─â ├«n sectorul gazelor naturale este semnificativ─â. Cauza este impactul pe care l-au avut m─âsurile luate de autorit─â╚Ťi ├«mpotriva polu─ârii, precum ╚Öi efectele pe care le-a avut diversificarea energetic─âÔÇŁ, a declarat Directorul Executiv al IEA.

Exper╚Ťii atrag aten╚Ťia c─â stagnarea emisiilor de CO2 este o veste bun─â, ├«ns─â nu este de ajuns. Pentru a putea profita din plin de ├«mbun─ât─â╚Ťirile tehnologice ╚Öi de dinamica┬ápie╚Ťei energiei electrice, ace╚Ötia sus╚Ťin c─â la nivel global este nevoie de politici consistente, transparente ╚Öi predictibile.

Comentarii

comentarii