Emisiile de la incendiile arctice, echivalente cu emisiile Belgiei de anul trecut

in Schimb─âri Climatice 2 August 2019 99 Views

├Än ultimele dou─â luni, o mare parte din zona Arctic─â a fost cuprins─â de incendii de vegeta╚Ťie f─âr─â precedent. Emisiile generate de incendii sunt echivalente cu cele ale Belgiei din 2018.

Cercet─âtorii sunt ├«ngrijora╚Ťi c─â acest fenomen indic─â schimb─ârile rapide care ar putea afecta radical ecosistemele din Arctica ╚Öi ar putea duce la eliberarea a miliarde de tone de carbon ├«n atmosfer─â.

├Än luna iulie, num─ârul incendiilor de vegeta╚Ťie din zona Arctic─â a fost de cinci-╚Öase ori mai mare dec├ót ├«n mod normal. Cele mai grave incendii au avut loc ├«n Alaska ╚Öi Siberia. C├óteva mici incendii au ├«nceput ╚Öi ├«n Groenlanda.

Conform cercet─âtorilor, incendiile au atins o intensitate record, iar contribu╚Ťiile la emisii au fost pe m─âsur─â: ├«n lunile iunie ╚Öi iulie, incndiile au generat peste 140 megatone de carbon, echivalentul emisiilor pe un an ale Belgiei.

Incendiile au fost alimentate de c─âldura f─âr─â precedent din aceast─â var─â. La nivel global, iunie 2019 a fost cea mai cald─â lun─â iunie ├«nregistrat─â vreodat─â. ├Än unele p─âr╚Ťi din Alaska ╚Öi Siberia, temperaturile au fost cu 8-10 grade Celsius mai ridicate dec├ót ├«n mod normal. Alaska a avut cea mai cald─â lun─â ├«nregistrat─â vreodat─â.

Căldura neobișnuită a uscat mușchii, arbuștii și coniferele aflate în pădurile boreale și tundrele Arcticii. De asemenea, incendiile pot afecta turbăriile, care joacă un rol vital în stocarea dioxidului de carbon și a metanului. Atunci când căldura persistentă usucă turbăriile, acestea pot lua foc, iar incendiile pot dura săptămâni întregi.

├Än Alaska, acest tip de incendii sunt numite ÔÇ×incendii zombieÔÇŁ, care se pot reaprinde chiar ╚Öi la luni sau ani distan╚Ť─â. Turba este precursorul c─ârbunelui ╚Öi are un efect devastator asupra climei c├ónd arde, emi╚Ť├ónd cantit─â╚Ťi semnificative de carbon, dar ╚Öi de metan, un gaz cu efect de ser─â mult mai potent ca CO2.

Arctica trece deja prin schimb─âri rapide din cauza cre╚Öterii temperaturilor. De exemplu, copacii ╚Öi arbu╚Ötii cresc tot mai la nord. ├Änregistr─âri istorice din nordul Alask─âi sugereaz─â c─â ├«n trecut, atunci c├ónd tundra avea mai mult─â vegeta╚Ťie lemnoas─â, ardea mai des.

De asemenea, arbuștii întunecă peisajul arctic, absorbind astfel mai multă căldură care contribuie la încălzire.

Incendiile de vegeta╚Ťie sunt at├ót de puternice ├«nc├ót pot fi observate din spa╚Ťiu, conform imaginilor din satelit suprinse zilele trecute de NASA.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii