Emisiile de la incendiile arctice, echivalente cu emisiile Belgiei de anul trecut

În ultimele două luni, o mare parte din zona Arctică a fost cuprinsă de incendii de vegetație fără precedent. Emisiile generate de incendii sunt echivalente cu cele ale Belgiei din 2018.

Cercetătorii sunt îngrijorați că acest fenomen indică schimbările rapide care ar putea afecta radical ecosistemele din Arctica și ar putea duce la eliberarea a miliarde de tone de carbon în atmosferă.

În luna iulie, numărul incendiilor de vegetație din zona Arctică a fost de cinci-șase ori mai mare decât în mod normal. Cele mai grave incendii au avut loc în Alaska și Siberia. Câteva mici incendii au început și în Groenlanda.

Conform cercetătorilor, incendiile au atins o intensitate record, iar contribuțiile la emisii au fost pe măsură: în lunile iunie și iulie, incndiile au generat peste 140 megatone de carbon, echivalentul emisiilor pe un an ale Belgiei.

Incendiile au fost alimentate de căldura fără precedent din această vară. La nivel global, iunie 2019 a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată. În unele părți din Alaska și Siberia, temperaturile au fost cu 8-10 grade Celsius mai ridicate decât în mod normal. Alaska a avut cea mai caldă lună înregistrată vreodată.

Căldura neobișnuită a uscat mușchii, arbuștii și coniferele aflate în pădurile boreale și tundrele Arcticii. De asemenea, incendiile pot afecta turbăriile, care joacă un rol vital în stocarea dioxidului de carbon și a metanului. Atunci când căldura persistentă usucă turbăriile, acestea pot lua foc, iar incendiile pot dura săptămâni întregi.

În Alaska, acest tip de incendii sunt numite „incendii zombie”, care se pot reaprinde chiar și la luni sau ani distanță. Turba este precursorul cărbunelui și are un efect devastator asupra climei când arde, emițând cantități semnificative de carbon, dar și de metan, un gaz cu efect de seră mult mai potent ca CO2.

Arctica trece deja prin schimbări rapide din cauza creșterii temperaturilor. De exemplu, copacii și arbuștii cresc tot mai la nord. Înregistrări istorice din nordul Alaskăi sugerează că în trecut, atunci când tundra avea mai multă vegetație lemnoasă, ardea mai des.

De asemenea, arbuștii întunecă peisajul arctic, absorbind astfel mai multă căldură care contribuie la încălzire.

Incendiile de vegetație sunt atât de puternice încât pot fi observate din spațiu, conform imaginilor din satelit suprinse zilele trecute de NASA.

spot_img

Ultimele știri