Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Emisiile din sectoarele agriculturii vor crește în viitor. Cum putem inversa procesul

Emisiile din sectoarele agriculturii vor crește în viitor, contribuind în continuare la schimbările climatice, doar dacă  la nivel mondial nu se vor adopta modalități durabile, climatic inteligente de a produce, transporta, prelucra și consuma alimentele, a declarat directorul general al FAO, José Graziano da Silva, la conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, COP 23.

Emisiile din sectoarele agriculturii vor crește în viitor

Schimbările climatice aduc milioane de oameni într-un ciclu vicios de insecuritate alimentară, malnutriție și sărăcie. Și totuși trebuie să ne confruntăm cu realitatea care e aspră: nu facem suficient pentru a face față acestei amenințări imense”, a spus Graziano da Silva.

Acesta a explicat că nu este suficient să transformăm doar modul în care producem alimente. Acțiunile de atenuare și adaptare la schimbările climatice trebuie integrate în întregul sistem alimentar: de la producție la transport, de la prelucrare la consumul alimentar atât în zonele rurale cât și urbane. Graziano da Silvaco consieră că atingerea obiectivului Zero Foamete până în 2030 este încă posibilă.

Agricultura este locul unde lupta împotriva foametei și schimbărilor climatice vin mână în mână pentru a debloca soluții”, a spus directorul general FAO.

815 milioane de oameni înfometați zilnic

FAO a anunțat recent că numărul persoanelor subnutrite a crescut din nou pentru prima dată într-un deceniu, numărând 815 milioane de oameni înfometați zilnic. Această creștere este cauzată, în principal, de conflictele și recesiunile economice, dar și de impactul schimbărilor climatice, în special a secetelor prelungite în Africa.

Estimările Grupului interguvernamental privind schimbările climatice arată că acestea ar putea crește riscul foametei și malnutriției cu până la 20% până în 2050.

Adoptarea practicilor agricole inteligente din punct de vedere climatic

Potrivit delcarațiilor lui da Silva, cel puțin o cincime din emisiile totale de gaze cu efect de seră pot fi atribuite sectoarelor agricole, iar pentru reducerea acestora guvernele și organizațiile internaționale trebuie să adopte anumite măsuri.

Reducerea defrișărilor, restabilirea terenurilor și pădurilor degradate, eliminarea pierderilor și deșeurilor alimentare, îmbunătățirea captării carbonului în sol, creșterea animalelor cu un potențial scăzut de emisii de dioxid de carbon – acestea sunt doar câteva soluții cunoscute pentru combaterea foametei, sărăciei și consolidarea durabilității în același timp”, a explicat Graziano da Silva .

El a menționat, în special, că în timp ce efectivele de animale emit mai multe gaze cu efect de seră decât alte surse de hrană, „creșterea animalelor cu potențial scăzut de emisii de carbon este posibilă”.

FAO estimează că practicile de creștere îmbunătățite deja disponibile, ar putea reduce emisiile cu 20-30%.

spot_img

Ultimele știri