Energia din surse regenerabile domin─â pia╚Ťa european─â

in Energie 20 July 2016 553 Views

Germania, Portugalia, Marea Britanie, Danemarca ╚Öi Spania se bazeaz─â din ce ├«n ce mai mult pe energia din surse regenerabile, iar Rom├ónia vrea s─â urmeze ╚Öi ea aceast─â tendin╚Ť─â interna╚Ťional─â.┬á

energie regenerabila

├Än luna mai a acestui an, Portugalia a func╚Ťionat ├«n ├«ntregime cu energie regenerabil─â┬á pentru 4 zile consecutive: energia fotovoltaic─â, eolian─â ╚Öi hidroelectric─â au furnizat 100% din necesarul energetic timp de 107 ore. Anul trecut, energia eolian─â a asigurat 22% din necesarul energetic, iar totalul surselor regenerabile de energie au asigurat 48%.

Aceste recorduri au fost ├«nregistrate ├«n ciuda reducerii, ├«n 2012, a schemelor de suport pentru noi capacit─â╚Ťi eoliene ÔÇô o decizie asem─ân─âtoare cu cea luat─â de autorit─â╚Ťile rom├óne ├«n aceea╚Öi perioad─â.

Danemarca este un alt campion al energiei eoliene: aceast─â surs─â a furnizat echivalentul a 42%┬á din consumul energetic al ╚Ť─ârii pentru anul 2015, ├«n cre╚Ötere de la 39% ├«n 2014 ╚Öi 33% ├«n 2013. ├Än 10 iulie 2015, la ora 3, produc╚Ťia de energie eolian─â a dep─â╚Öit 140% din cererea la acel moment.

Planul danezilor este să crească ponderea energiei produse de centralele eoliene la 50% până în 2020 și la 85% până în 2035.

├Äntr-un week-end cu soare ╚Öi v├ónt ├«n luna mai, 87% din necesarul energetic al Germaniei a fost acoperit de centralele fotovoltaice ╚Öi turbinele eoliene. ├Äntruc├ót centralele nucleare ╚Öi cele pe baz─â de c─ârbune nu au putut ├«ntrerupe produc╚Ťia, ├«n sistemul lor energetic a existat dintr-o dat─â prea mult─â energie, ceea ce a dus pre╚Ťurile ├«n zona negativ─â, iar unii consumatori industriali au putut c├ó╚Ötiga bani folosind energia electric─â.

Anul trecut, conform think tank-ului german Agora Energiewende,  ponderea medie a energiei regenerabile a fost de 33 %. Germania își propune să se bazeze în exclusivitate pe energie din sursele regenerabile până în 2050.

╚śi Rom├ónia poate urma aceast─â tendin╚Ť─â: ├«n 10 martie 2016, la ora 15.16, produc╚Ťia de energie eolian─â era, potrivit datelor Transelectrica, de 2.709 MW – cea mai mare cantitate ├«nregistrat─â la noi. Ca urmare, Rom├ónia a redevenit exportator de energie, dup─â peste o lun─â de importuri energetice.

Energia eolian─â a reprezentat 33% din ├«ntreaga produc╚Ťie energetic─â a acelei zile, fiind urmat─â de hidroelectric─â (24,5%), nuclear─â ╚Öi pe baz─â de c─ârbune. ├Än total, aproximativ 18% din consumul energetic din Rom├ónia provine din surse regenerabile, nepoluante.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Na╚Ťional─â de Reglementare ├«n domeniul Energiei (ANRE) si Transelectrica, energia eolian─â reprezint─â 11% din energia livrat─â ├«n re╚Ťele de produc─âtorii cu unit─â╚Ťi dispecerizabile. Cu peste 85 de parcuri eoliene ├«n func╚Ťiune ├«n Rom├ónia, sectorul energiei eoliene are un impact major asupra economiei, iar investi╚Ťiile ├«n energia eolian─â dep─â╚Öesc 4,5 miliarde de euro.

Comentarii

comentarii