Energia din surse regenerabile poate ridica pretul la consumatorul final

Utilizarea unei ponderi tot mai ridicate a energiei regenerabile in productia de energie electrica ar putea determina o crestere a pretului energiei la consumatorul final, au aratat, joi, specialisti din domeniu, intr-un seminar organizat de Institutul pentru Resurse Energetice.

"Utilizarea energiei regenerabile produse in centrale eoliene duce la cresterea pretului energiei electrice la consumatorul final, intrucat costurile energiei produse in acest fel sunt mai mari decat cele ale energiei produse in centrale traditionale", a explicat Anton Vladescu, director in cadrul transelectrica.

Potrivit specialistilor, costurile de mentenanta si intretinere fac ca energia sa fie mai scumpa, iar nefunctionarea la viteza nominala a vantului reduce semnificativ puterea instalata. Centralele eoliene produc doar 20 la suta din puterea pe care ar putea sa o produca anual, raportat la capacitatea instalata, iar 6 la suta din energie este produsa la peste 75 la suta din puterea instalata, mai spun specialistii.

Totodata, exista costuri pe care investitorul nu la ia in considerare atunci cand implementeaza un astfel de proiect, de exemplu, necesitatea de a prevedea o capacitate de rezerva.

Potrivit directorului general al Verbund Romania, Ovidiu Pop, investitorii sunt sceptici in a investi in centralele eoliene din Romania, iar dezvoltarea energiilor regenerabile este inca a inceput in Romania. Construirea unei astfel de centrale presupune costuri pentru dezvoltarea retelelor, cresterea volumelor de rezerve de putere, costuri cu activitatile noi platite operatorului de transport din sistem costuri cu cresterea volumului dezechilibrelor.

’Pentru o investitie in generatoare eoliene, e greu ca un investitori sa faca abstractie de conditiile existente, pentru a atinge obiectivele. In afara de nise pasi foarte firavi, din pacate suntem intr-o faza incipienta, incercam doar sa atragem fonduri, in conditiile in care termenele de conformare sunt aproape’, a spus Pop.

Conform specialistilor, in prezent in Romania exsita doar 10 mari producatori de energie eoliana, care au o putere instalata de 7 MW. Potrivit reprezentantilor Transelectrica cererile foarte mari, de peste 4.000 MW (3.850 MW in zona Dobrogei si alte 300-400 MW, in Moldova.

Cel mai mare producator de energie electrica prin centrale eoliene din Europa este Germania – cu o putere inslatala de 23.000 MW, cu posibilitatea conectarii, daca sistemul este in pericol, urmata de Anglia – cu 2000 MW si Austria – cu 1.000 MW

Potrivit reglementarilor europene, Romania, ca si celelalte state europene, trebuie sa ajunga, la nivelul anului 2020, ca 30 la suta din energie electrica propus sa fie rezultata din energia regenerabila.

spot_img

Ultimele știri