Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Energia inteligenta patrunde in Romania

Prima retea privata Smart Grid din Romania a fost inaugurata in judetul Brasov, in prezenta ambasadorului Statelor Unite, Mark Gitenstein si a altor reprezentanti ai Ambasadei.

Reteaua inteligenta (Smart Grid) de energie reprezinta un proiect privat, destinat sa functioneze in Parcul Industrial ICCO din Ghimbav.

Retelele inteligente utilizeaza solutii de IT si telecomunicatii pentru optimizarea infrastructurii si monitorizarea productiei si consumului de energie electrica. Retelele Smart vin in ajutorul societatilor de energie electrica prin integrarea echilibrata a productiei in retea, inclusiv a celei provenite din surse regenerabile – eoliana si solara.

Smart Grid furnizeaza operatorilor de retea informatii in timp real care le permit acestora sa echilibreze productia, consumul si calitatea energiei electrice furnizate, asigurand astfel un sistem flexibil, stabil si echilibrat.

Grupul ICCO din Brasov a utilizat solutiile de micro-retele inteligente furnizate de firma americana Lockheed Martin. Sistemele Lockheed Martin permit exploatarea capacitatilor de energie verde chiar daca ele nu sunt conectate la reteaua publica de electricitate.

Proiectul de la Ghimbav costa 12 milioane de dolari

Potrivit reprezentantilor Ambasadei SUA, proiectul de la Ghimbav, in valoare de 12 milioane de dolari, va integra panourile fotovoltaice furnizate de firmele americane Tenksolar si Helios, precum si turbinele eoliene livrate de Windstream Technologies.

„Suntem incantati sa vedem primele rezultate ale eforturilor noastre de promovare a solutiilor americane de tip retele inteligente in Romania. Romania beneficiaza de un potential important de resurse de energie regenerabila, dar succesul in exploatarea acestora este limitat de capacitatea sistemului energetic national de a absorbi capacitati noi. Acest proiect demonstreaza potentialul unei retele de energie electrica mai inteligenta si reprezinta un studiu de caz pentru energia verde distribuita in sistem”, a declarat Keith Kirkham, consilier comercial al Ambasadei SUA.

In februarie 2012, Serviciul Comercial al Ambasadei SUA din Bucuresti a condus in Statele Unite o delegatie compusa din oficiali ai Guvernului Romaniei si reprezentanti ai mediului de afaceri privat, inclusiv din Grupul ICCO, pentru a se familiariza cu cele mai bune practici in domeniul retelelor inteligente. „Proiectul lansat astazi este primul rezultat al acelei misiuni”, a precizat Kirkham.

Sistemul de panouri fotovoltaice din Ghimbav va furniza in prima etapa, pana in luna octombrie 2012, 4,8 MW de energie electrica, cu ajutorul unor captatori solari montati pe cele cinci hale industriale si pe sol. Pe hale vor functiona 50.000 de metri patrati de panouri, iar suprafata ocupata pe sol va fi de un hectar. In etapa a doua, anul viitor, suprafata panourilor fotovoltaice de pe sol va fi marita cu inca patru hectare, efectul fiind cresterea energiei furnizate cu 7 MW, a explicat presedintele ICCO Grup, Calin Costan.

“Vom crea, pana in 2013, un sistem revolutionar de producere si distributie a energiei care va aduce, pe de o parte, o economie la factura la energie, dar si o reducere a impactului asupra mediului”, a declarat presedintele Calin Costan.

Comentariile tale pot fi postate aici

Mihai Diac

Foto: www.lockheedmartin.com/us/products/energy-solutions/seesuite.html

Citeste si:

Proiectul Smart Grid din Brasov va putea fi extins in tot municipiul
 

spot_img

Ultimele știri