Energie eoliana pentru 5.000 de locuinte

in Energie 30 January 2009 131 Views

Pentru indeplinirea normei de energie care trebuie obtinuta din resurse regenerabile, britanicii au ales turbinele eoliene Multibird M5000. Fiecare dintre aceste instalatii poate produce 5MW, adica energia necesara pentru 5.000 de locuinte.

Producatorul francez Areva se pregateste pentru faza finala a unui proiect inceput in urma cu un deceniu. Sase turbine Multibird vor fi montate la sase kilometri de insula Borkum din Marea Nordului pana in vara acestui an.

„Este prima instalatie cu o capacitate de 5MW care a fost construita si testata in larg”, a declarat David Clark de la Institulul pentru Tehnologie Energetica.

Turbina, care se va inalta la 90 de metri deasupra apei, va avea diametrul lamei de 120 de metri. Este prima instalatie special creata pentru captarea energiei eoliene din larg.

La ora actuala, firmele obisnuiesc sa transporte in larg turbine destinate montarii pe uscat. Potrivit lui Clark, costurile necesare intretinerii acestora sunt insa imense, astfel incat este posibil ca proiectul Multibird sa fie adoptat de statele europene cu iesire la Atlantic.

Comentarii

comentarii