Raport IRENA: Energia regenerabilă, în curând mai ieftină decât cea pe bază de combustibili fosili

Agenția Internațională a Energiei Regenerabile a anunțat recent că prețurile energiei regenerabile vor deveni competitive în următorii doi ani. Potrivit experților IRENA, până în 2020, vom plăti mai puțin pe orice formă de energie regenerabilă decât pe energia obținută prin arderea combustibililor fosili.

energie regenerabilă

Pentru a ajunge la această estimare, experții IRENA au analizat evoluția a 15.000 de proiecte de producție de energie regenerabilă. Au constatat că prețurile au scăzut constant, în perioada 2010-2017, în cazul energiei fotovoltaice, a energiei eoliene onshore și offshore, dar și a altor surse de energie.

 

Iată principalele concluzii ale raportului publicat recent de IRENA:

  • costurile de producție pentru bioenergie, hidroenergie și energie geotermală au fost în unele cazuri mai mici decât costurile de producție ale energiei obținute din combustibili fosili; în 2017, costul mediu al electricității obținute în hidrocentrale a fost de 0.05 dolari/kWh, energia eoliană produsă onshore a costat 0.06 dolari/kWh, iar în cazul bioenergiei sau energiei geotermale, s-a ajuns la un cost de 0.07 dolari/kWh;
  • evoluția costurilor de producție în cazul energiei fotovoltaice este remarcabilă; potrivit raportului, din 2010 și până în prezent, s-a înregistrat o scădere de 73%; astfel, prețul mediu al energiei fotovoltaice a ajuns în 2017 la 0.10 dolari/ kWh; în plus, prețurile licitate în Dubai, Mexic, Peru, Chile, Abu Dhabi sau Arabia Saudită în 2016 și 2017 demonstrează că energia fotovoltaică ar putea ajunge la costuri de 0.03 dolari/kWh, dacă se asigură condițiile optime;
  • energia eoliană este una dintre cele mai competitive tipuri de energie regenerabilă; la licitații din Brazilia, Canada, Germania, India, Mexic și Maroc, s-a vândut la prețuri de 0.03 dolari/kWh.

alecoair.ro

Printre cele mai importante aspecte care au condus la aceste performanțe, se numără dezvoltările tehnologice și creșterea numărului de dezvoltatori de proiecte de producție a energiei regenerabile. Potrivit experților, costurile mici ale echipamentelor, inovațiile în procesul de fabricare, costurile scăzute de instalare și performanțele mai bune ale echipamentelor vor reduce în continuare prețurile.

Astfel, potrivit experților IRENA, în următoarea perioadă, energia eoliană produsă offshore s-ar putea ieftini cu 14%, cea produsă onshore – cu 21%, energia centralelor solare – cu 30%, iar cea obținută cu panouri fotovoltaice – cu 35%.

spot_img

Ultimele știri