In Brasov, iti poti incarca gratuit telefonul cu energie solara. Cum arata locul

in Business, Energie 19 September 2017 637 Views

Trei zile a durat asamblarea primului Electric Hub din Bra╚Öov, un loc care ofer─â mai multe servicii ├«n mod gratuit. Acesta folose╚Öte energie solara, fiind dotat cu panouri fotovoltaice, are un sistem de iluminare inteligent automatizat, o bibliotec─â, un rastel pentru biciclete ╚Öi prize la care po╚Ťi s─â-╚Ťi ├«ncarci telefonul sau laptopul. La el au lucrat 59 de elevi, viitori electricieni, ├«mpreun─â cu doi mentori care i-au ├«ndrumat.

energie solar─â

foto: OMV Petrom

Noul serviciu comunitar, de care pot beneficia locuitorii sau turi╚Ötii, este amplasat ├«n Pia╚Ťa Sf├óntul Ioan din Bra╚Öov. Electric Hub-ul este un spa╚Ťiu de ├«nt├ólnire ╚Öi, pe l├óng─â cele enumerate mai sus, asigur─â iluminatul public ╚Öi are un panou cu afi╚Öaj led. ├Än plus, pentru construc╚Ťia acestuia ╚Öi corpurile de iluminat s-au folosit materiale reciclate precum lemnul.

De fapt, acesta este proiectul de absolvire a seriei de viitori electricieni, care au fost instrui╚Ťi ├«n Tab─âra Meseria╚Öilor din ╚Üara lui Andrei. Tab─âra Meseria╚Öilor este un proiect de sustenabilitate social─â al OMV Petrom. Cei care au fost mentori pentru elevii din jude╚Ťul Buz─âu, participan╚Ťii de anul acesta din Tab─âra Meseria╚Öilor, sunt fondatorii proiectului EFdeN, Claudiu Butacu ╚Öi Mihai Toader Pasti. Cei de la EFdeN au mai construit ├«n trecut dou─â modele de case sustenabile.

Butacu și Pasti spun că au ales să se implice în acest proiect pentru că promovează sustenabilitatea, folosește energie verde și pentru că produsul final ar putea să fie replicat.

ÔÇ×├Än Tab─âra Meseria╚Öilor, ne-am propus ca elevii s─â aib─â parte de o experien╚Ť─â pe care noi nu am avut ╚Öansa s─â o avem la v├órsta lor. Am ales s─â facem un HUB ELECTRIC pentru componenta de sustenabilitate, energie verde, energie regenerabil─â, care s─â r─âspund─â comunit─â╚Ťii ╚Öi care s─â poat─â fi replicat. Noi, la EfdeN promov─âm responsabilitatea fa╚Ť─â de oameni ╚Öi fa╚Ť─â de mediu ╚Öi ne-am dorit s─â aducem asta aici, ├«n tab─âr─â, pentru ca viitorii electricieni s─â fie mai preg─âti╚Ťi pentru tehnologiile ╚Öi nevoile viitoruluiÔÇŁ spun Claudiu Butacu ╚Öi Mihai Toader Pasti, fondatorii proiectului EFdeN.

Copiii provin de la mai multe ╚Öcoli cu profesionale cu profil electric din Buz─âu, care, timp de o s─âpt─âm├ón─â, au ├«nv─â╚Ťat ├«n tab─âr─â, pe l├óng─â atelierele de preg─âtire practic─â, ╚Öi despre cum s─â lucreze ├«n echip─â, cum s─â comunice ╚Öi cum s─â se preg─âteasc─â pentru a intra pe pia╚Ťa muncii.

energie solar─â

foto: OMV Petrom

Programul a fost g├óndit ├«ns─â ╚Öi pentru profesori. O component─â nou─â ├«n acest an a fost participarea a nou─â profesori din ╚Öcolile profesionale, implicate ├«n programul de sustenabilitate social─â, care au ├«nv─â╚Ťat cum s─â comunice ╚Öi s─â negocieze conflictele ap─ârute ├«n clas─â.

├Än total, ├«n Tab─âra Meseria╚Öilor din ╚Üara lui Andrei din acest an, au fost preg─âti╚Ťi┬á300 de elevi din ╚Öcolile profesionale ╚Öi liceele tehnologice din Buz─âu. Tinerii s-au preg─âtit s─â devin─â: petroli╚Öti, buc─âtari, mecanici, croitori ╚Öi electricieni.

La sf├ór╚Öitul perioadei de preg─âtire, zece dintre cei mai buni tineri au fost premia╚Ťi cu o burs─â oferit─â de OMV Petrom, ├«n valoare de 500 de lei. ├Än plus, partenerul din acest proiect, Enel, a mai oferit ├«nc─â 10 burse. Acestea vor fi acordate ├«n fiecare lun─â, pe parcursul unui an ╚Öcolar.

├Än luna august, proiectul de absolvire al seriei de mecanici, din Tab─âra Meseria╚Öilor, a constat ├«n recondi╚Ťionarea a 30 de biciclete vechi. Acestea au fost colectate de la donatori timp de o s─âpt─âm├ón─â, ├«n urma programului str├óng├óndu-se ├«n jur de 100.

Cite╚Öte ╚Öi:┬áVIDEO Tabara meseriasilor ÔÇô bicicleta de la vechi la nou

Orașul viitorului, în viziunea elevilor gorjeni. Cum au contribuit la realizarea lui

Comentarii

comentarii