In Brasov, iti poti incarca gratuit telefonul cu energie solara. Cum arata locul

Trei zile a durat asamblarea primului Electric Hub din Brașov, un loc care oferă mai multe servicii în mod gratuit. Acesta folosește energie solara, fiind dotat cu panouri fotovoltaice, are un sistem de iluminare inteligent automatizat, o bibliotecă, un rastel pentru biciclete și prize la care poți să-ți încarci telefonul sau laptopul. La el au lucrat 59 de elevi, viitori electricieni, împreună cu doi mentori care i-au îndrumat.

energie solară
foto: OMV Petrom

Noul serviciu comunitar, de care pot beneficia locuitorii sau turiștii, este amplasat în Piața Sfântul Ioan din Brașov. Electric Hub-ul este un spațiu de întâlnire și, pe lângă cele enumerate mai sus, asigură iluminatul public și are un panou cu afișaj led. În plus, pentru construcția acestuia și corpurile de iluminat s-au folosit materiale reciclate precum lemnul.

De fapt, acesta este proiectul de absolvire a seriei de viitori electricieni, care au fost instruiți în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei. Tabăra Meseriașilor este un proiect de sustenabilitate socială al OMV Petrom. Cei care au fost mentori pentru elevii din județul Buzău, participanții de anul acesta din Tabăra Meseriașilor, sunt fondatorii proiectului EFdeN, Claudiu Butacu și Mihai Toader Pasti. Cei de la EFdeN au mai construit în trecut două modele de case sustenabile.

Butacu și Pasti spun că au ales să se implice în acest proiect pentru că promovează sustenabilitatea, folosește energie verde și pentru că produsul final ar putea să fie replicat.

„În Tabăra Meseriașilor, ne-am propus ca elevii să aibă parte de o experiență pe care noi nu am avut șansa să o avem la vârsta lor. Am ales să facem un HUB ELECTRIC pentru componenta de sustenabilitate, energie verde, energie regenerabilă, care să răspundă comunității și care să poată fi replicat. Noi, la EfdeN promovăm responsabilitatea față de oameni și față de mediu și ne-am dorit să aducem asta aici, în tabără, pentru ca viitorii electricieni să fie mai pregătiți pentru tehnologiile și nevoile viitorului” spun Claudiu Butacu și Mihai Toader Pasti, fondatorii proiectului EFdeN.

Copiii provin de la mai multe școli cu profesionale cu profil electric din Buzău, care, timp de o săptămână, au învățat în tabără, pe lângă atelierele de pregătire practică, și despre cum să lucreze în echipă, cum să comunice și cum să se pregătească pentru a intra pe piața muncii.

energie solară
foto: OMV Petrom

Programul a fost gândit însă și pentru profesori. O componentă nouă în acest an a fost participarea a nouă profesori din școlile profesionale, implicate în programul de sustenabilitate socială, care au învățat cum să comunice și să negocieze conflictele apărute în clasă.

În total, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei din acest an, au fost pregătiți 300 de elevi din școlile profesionale și liceele tehnologice din Buzău. Tinerii s-au pregătit să devină: petroliști, bucătari, mecanici, croitori și electricieni.

La sfârșitul perioadei de pregătire, zece dintre cei mai buni tineri au fost premiați cu o bursă oferită de OMV Petrom, în valoare de 500 de lei. În plus, partenerul din acest proiect, Enel, a mai oferit încă 10 burse. Acestea vor fi acordate în fiecare lună, pe parcursul unui an școlar.

În luna august, proiectul de absolvire al seriei de mecanici, din Tabăra Meseriașilor, a constat în recondiționarea a 30 de biciclete vechi. Acestea au fost colectate de la donatori timp de o săptămână, în urma programului strângându-se în jur de 100.

Citește și: VIDEO Tabara meseriasilor – bicicleta de la vechi la nou

Orașul viitorului, în viziunea elevilor gorjeni. Cum au contribuit la realizarea lui

spot_img

Ultimele știri