Energia solara stocată în lichide și eliberată la cerere

in Energie 20 April 2017 226 Views

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â din Suedia au g─âsit o nou─â modalitate de a stoca energia solar─â ├«n lichide. De╚Öi aflat─â ├«ntr-o faz─â incipient─â, cu aplica╚Ťii de ni╚Ö─â, descoperirea are poten╚Ťialul de a face energia solar─â mult mai eficient─â ╚Öi mai des folosit─â. P├ón─â ├«n prezent, stocarea energiei solare s-a bazat pe baterii, care s-au ├«mbun─ât─â╚Ťit ├«n ultimii ani, dar, cu toate acestea, sunt ├«nc─â voluminoase, costisitoare ╚Öi se degradeaz─â ├«n timp.

Energie solară stocată în lichide și eliberată la cerere

Echip─â de cercet─âtori a┬áUniversit─â╚Ťii Tehnologice din Gothenburg a realizat proptotipul unui dispozitiv hribid fabricat din siliciu ╚Öi cuar╚Ť. Cele dou─â p─âr╚Ťi ale dispozitivului sunt traversate de mici canale umplute cu fluid.

Partea superioară este umplută cu un lichid care stochează energia solară în legăturile chimice ale unei molecule. Această metodă de stocare a energiei solare rămâne stabilă pentru câteva luni. Energia poate fi eliberată sub formă de căldură oricând este necesar.

Sec╚Ťiunea inferioar─â a dispozitivului folose╚Öte lumina soarelui pentru ├«nc─âlzirea apei care poate fi utilizat─â imediat. Aceast─â combina╚Ťie de stocare ╚Öi de ├«nc─âlzire a apei ├«nseamn─â c─â peste 80% din lumina soarelui este transformat─â ├«n energie utilizabil─â.

Dintr-o dat─â, puterea solar─â pare mult mai practic─â. Comparativ cu stocarea tradi╚Ťional─â a acumulatorilor, noul sistem este mai compact ╚Öi ar trebui s─â fie relativ ieftin, potrivit cercet─âtorilor.

Comentarii

comentarii