Environ: producătorii devin interesaţi de deşeuri doar când există controale de la Garda de Mediu

Producătorii care comercializează echipamente electrice şi electronice (EEE) nu sprijină asociaţiile care le colectează deşeurile şi devin interesaţi doar în momentul în care apar riscuri finaciare şi controale de la Garda de Mediu, a declarat Roxana Puia, PR manager al Asociaţiei Environ, la conferinţa “Circular – Waste”, organizată de Green Revolution.

„Nu avem parte nici de o susținere foarte puternică din partea producătorilor. Subiectul deșeurilor devine unul de interes, în momentul în care există niște riscuri financiare, există controale de la Garda de Mediu”, a spus Puia.

Ea a explicat că asociaţia pe care o reprezintă a încercat în nenumărate rânduri să pună la dispoziţia colaboratorilor infrastructura de colectare a DEE-urilor în magazin, dar s-a lovit de refuzul acestora. Motivele invocate erau lipsa spaţiului sau faptul că nu este nevoie de aşa ceva.

„Dar în momentul în care au fost vizitați de cosmisarii Gărzii de mediu nu mai știau cum să ne mai caute și să aducem cutiile alea mai repede”.

O altă problemă cu care se confruntă este imposibilitatea de aa tinge cotele de reciclare întrucât aceste obiective nu sunt corelate cu condiţiile de piaţă din România.

„Nivelul de regeranare al deșeuruilor nu este comparabil cu cel din statele europene. Nici măcar în UE, nu toate statele își ating acest obiectiv. Pe de altă parte nivelul de dotare al gospodăriei este încă unul primar, sunt produse care achiziționate pentru prima dată, deci nu au ce să dea la schimb. Conform Eurostat, peste jumătate din gospodării încă au toaleta în curte, deci acesta este tabloul general”, a mai spus Roxana Puia.

În aceste condiţii, organizaţia nu a reuşit să îndeplinească ţintele nici pentru anul 2017, nici pentru anul trecut.

Ministerul Mediului: Ghidul pentru colectarea deşeurilor va fi publicat săptămâna viitoare

Asociaţia Environ este o organizaţie colectivă, nonguvernamentală şi non-profit, care preia responsabilităţile legale ale producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice cu scopul de a facilita colectarea, tratarea, reciclarea şi eliminarea nepoluantă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

Cât priveşte colectarea de la gospodării, Puia consideră că sistemul este îngreunat pentru că majoritatea oamenilor aşteaptă ceva la schimb pentru deşeul predat.

„Mai există o discuţie despre acele campanii de conştientizare în legătură cu programul de buy back. Cred că au fost utile în 2007-2008 când era nevoie pentru a sparge gheaţa, dar efectele pe termen lung nu sunt unele foarte fericite pentru că se împământeneşte ideea asta că deşeul are valoare foarte mare, iar consumatorii în loc să predea gratuit ceea ce nu mai folosesc şi aşteaptă ceva la schimb. Ba mai mult, speculează cine dă mai mult”, explică aceasta.

Conform datelor Ministerului Mediului, piaţa deşeurilor reciclabile din România se apropie de un miliard de euro, iar gradul de reciclare se situează, la ora actuală, la sub 5% din totalul deşeurilor municipale. 

spot_img

Ultimele știri