Eolica renunta la procesul cu Transelectrica

in Energie 22 February 2012 139 Views

Eolica Dobrogea renunta la actiunea in justitie impotriva Transelectrica si  Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a anuntat marti compania elvetiana.

"Administratorul Eolica Dobrogea, Corneliu Dica, a decis singur sa inainteze actiuni in instanta in numele Eolica Dobrogea impotriva unor institutii, entitati si persoane din România, printre care Transelectrica si ANRE. Aceste masuri au fost luate de administrator fara ca acesta sa aiba o baza legala, cu incalcarea tuturor codurilor etice si de business si fara a avea acordul firmei noastre ca actionar majoritar, detinator al 95% din Eolica Dobrogea", se arata intr-un comunicat al firmei elvetiene Eolica Dobrogea.

Transelectrica a anuntat marti, printr-un comunicat postat pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti, ca la inceputul lunii ianuarie a primit chemarea in judecata din partea Eolica Dobrogea, companie care dezvolta parcul eolian al Iberdrola de la Cogealac.

Eolica Dobrogea solicita obligarea la plata in solidar a paratilor pentru recuperarea prejudiciului cauzat si estimat provizoriu la 118 milioane euro pe an ca urmare a faptului ca acestia au refuzat conctarea parcului eolian la reteaua nationala.

„La data de 03.01.2012 a fost comunicata CNTEE (Compania Nationala Transelectrica) citatia ╚Öi cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta SC EOLICA DOBROGEA SRL impotriva paratilor: Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, CNTEE Transelectrica SA, Dl. Horia Hahaianu – Director general al CNTEE Transelectrica SA, Dl. Cornel Ene – Director general adjunct al CNTEE Transelectrica SA”, se arata in informarea companiei.

Obiectul cererii de chemare in judecata il constituie respingerea solicitarii reclamantei de incheiere a procesului – verbal de indeplinire a conditiilor prealabile din contractul de racordare la RET a CEE 600 MW din zona localitatii Cogealac judetul Constanta prin extinderea Statiei Electrice 400 kV Tariverde .

Ulterior, in 13 februarie Transelectrica a primit o noua citatie si o noua cerere de chemare in judecata formulata de Eolica Dobrogea, cu acelasi continut si acelasi obiect, de aceasta data calitatea de parata avand-o doar Transelectric. Acest nou dosar are primul termen la data de 15 martie.

Iberdrola nu a fost implicata

„Legat de informatiile vehiculate astazi in presa legate de actiunile in justitie demarate de Eolica Dobrogea, unul dintre dezvoltatorii contractati de Iberdrola pentru lucrarile din Romania, impotriva Transelecrtica si ANRE, dorim sa subliniem ca acestea au fost initiate fara consultarea sau participarea Iberdrola. Mai mult de atat, vrem sa subliniem ca relatiile dintre Iberdrola si Transelectrica sunt excelente”, au declarat pentru Green Report reprezentantii Iberdrola.

Iberdrola intentioneaza sa construiasca in Dobrogea, pana in 2017, aproximativ 50 de parcuri eoliene cu o capacitate totala de 1.600 MW.

Pana acum 25 de turbine, dintr-un total de 40, au fost ridicate in parcul eolian Iberdrola de la Mihai Viteazu. La final acesta va avea o putere instalata de 80 MW si reprezinta doar prima etapa a investitiilor companiei spaniole in Romania.

Cosmin Zaharia

Comentarii

comentarii