Raport: Turbinele eoliene ┼či panourile solare au produs 10% din electricitate pe plan global

in Business, Energie 19 August 2020 99 Views

Turbinele eoliene ┼či panourile solare au produs ├«n primul semestru din 2020 un nivel record de 10% din electricitate pe plan global, ├«n urma declinului centralelor pe c─ârbune. Totu╚Öi, sunt necesare schimb─âri mai profunde ca s─â avem o ╚Öans─â ├«n a limita ├«nc─âlzirea global─â la 1,5 grade Celsius.

Acest record apare într-un studiu al companiei de consultanţă în probleme climatice Ember, transmite Reuters.

Generarea electricit─â┼úii din surse regenerabile (energie eolian─â ┼či energie solar─â) a crescut cu 14% ├«n primele ┼čase luni din acest an, fa┼ú─â de perioada similar─â din 2019, ├«n timp ce produc┼úia de la centralele pe c─ârbune a sc─âzut cu 8,3%, conform raportului Ember.

├Än ansamblu, cererea de electricitate a sc─âzut cu 3% ├«n primul semestru din 2020, din cauza m─âsurilor de introduse introduse pe plan global pentru a stopa r─âsp├óndirea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Cu toate acestea, centralele pe c─ârbune ├«nc─â produceau 33% din electricitatea global─â, ├«n primele ┼čase luni din acest an, sus┼úin anali┼čtii Ember.

Cea mai mare contribu┼úie din generarea electricit─â┼úii din surse regenerabile (energie eolian─â ┼či energie solar─â) au avut-o ├«n prima jum─âtate a anului Europa ┼či Marea Britanie, de 21% ┼či, respectiv, 33%, ├«n timp ce contribu┼úiile Chinei ┼či SUA s-au situat la 10% ┼či, respectiv, 12%. Generarea electricit─â┼úii de la centralele pe c─ârbune a sc─âzut ├«n SUA ┼či Europa cu 31% ┼či, respectiv, 32%, dar ├«n China cu doar 2%.

Raportul a fost realizat analizând datele din 48 de ţări, care produc până la 83% din electricitate pe plan global.

Totu╚Öi, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â spun c─â sunt necesare reduceri uria╚Öe ale emisiilor de gaze cu efect de ser─â din sectorul energiei electrice ├«n urm─âtorul deceniu pentru a limita ├«nc─âlzirea global─â ╚Öi pentru a reduce cele mai grave efecte ale schimb─ârilor climatice, cum ar fi inunda╚Ťiile, secetele ╚Öi dispari╚Ťia speciilor.

ÔÇ×Ca s─â avem o ╚Öans─â ├«n a limita ├«nc─âlzirea global─â la 1,5 grade Celsius, generarea electricit─â╚Ťii din c─ârbune trebuie s─â se men╚Ťin─â la 13% ├«n fiecare an al acestui deceniuÔÇŁ, a transmis Dave Jones, analist al firmei Ember, f─âc├ónd referire la ├«ndeplinirea ╚Ťintelor stabilite conform Acordului de Paris privind schimb─ârile climatice, din 2015.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii