Episoadele de canicul─â se multiplic─â la nivelul oceanelor, cu efecte devastatoare pe termen lung

in Biodiversitate 14 April 201810 Views

Episoadele de canicul─â la nivelul oceanelor au fost din ce ├«n ce mai lungi ┼či mai frecvente ├«n ultimul secol, iar acest fenomen ar putea avea efecte devastatoare pe termen lung, potrivit unui studiu publicat ├«n revista Nature Communications, citat de AFP.

Episoadele de canicul─â se multiplic─â la nivelul oceanelor

 

├Äntre anii 1925 ┼či 2016, num─ârul episoadelor de canicul─â la nivelul oceanelor a crescut, ├«n medie, cu 34%, iar durata a fost cu 17% mai mare, astfel c─â num─ârul zilelor cu canicul─â a crescut cu 54%. Accelerare a acestui proces s-a produs ├«n ultimele trei decenii, conform rezultatelor acestei cercet─âri, promovat─â de realizatorii s─âi drept primul studiu de acest tip realizat p├ón─â ├«n prezent la nivel mondial.

Similar cu cel atmosferic, valul de caniculă la nivelul oceanelor este se manifestă pe o perioadă de mai multe zile consecutive în care suprafaţa apei este anormal de caldă.

Oceanele joac─â un rol esen┼úial ├«n reglarea climatului planetei noastre. Ele ├«nmagazineaz─â o parte din radia┼úia solar─â la nivelul Ecuatorului, apoi apele se deplaseaz─â c─âtre poli ┼či elibereaz─â c─âldura, regl├ónd astfel temperatura atmosferei.

Deseori aceste evenimente┬áprovoac─â ╚Öi consecin╚Ťe economice profunde

“Unii dintre noi s-ar putea bucura de apa mai cald─â c├ónd se duc s─â ├«noate, ├«ns─â aceste valuri de c─âldur─â au un impact semnificativ asupra ecosistemelor, biodiversit─â┼úii, pescuitului, turismului ┼či acvaculturii”, a avertizat Eric Oliver de universitatea canadian─â Dalhousie, coordonatorul studiului. “Aceste evenimente sunt adesea asociate cu unele consecin┼úe economice profunde”, a ad─âugat el.

Valurile de c─âldur─â sunt legate de o cre╚Ötere general─â a temperaturii la suprafa╚Ťa m─ârilor ╚Öi oceanelor cu efectele┬áschimb─ârilor climatice. Aceste schimb─âri pot fi atribuite ├«nc─âlzirii globale provocate de om care se r─âsfr├ónge ┼či asupra temperaturii oceanelor, sus┼úin cercet─âtorii.

S-a eviden┼úiat o asociere clar─â ├«ntre cre┼čterea temperaturilor medii la suprafa┼úa apei ┼či cea a valurilor de canicul─â la nivelul oceanelor, ├«n mod similar ├«nmul┼úirii evenimentelor de c─âldur─â extrem─â asociate cre┼čterii temperaturii medii globale”, a precizat unul dintre coautorii cercet─ârii, Neil Holbrook, profesor la Universitatea din Tasmania.

├Än timp ce oceanele absorb peste 90% din c─âldur─â datorit─â efectului de ser─â ”este posibil ca episoadele de canicul─â marin─â s─â progreseze”, a ad─âugat el.

Consecin╚Ťele se resfr├óng ╚Öi asupra ecosistemelor

Așa cum undele de căldură atmosferice pot provoca daune ecologice răspândite, undele de căldură marine pot dăuna ecosistemelor oceanice și plantelor și animalelor pe care le locuiesc.

Aceste valuri de canicul─â pot provoca albirea coralilor, decesul ├«n mas─â al nevertebratelor ┼či dispari┼úia p─âdurilor de varec.

Activit─â┼úile umane nu sunt cru┼úate de aceste schimb─âri ce pot conduce la sc─âderea cantit─â┼úii de pe┼čte disponibil─â ┼či la alte efecte economice. Spre exemplu, ├«n anul 2011, Australia de Vest s-a confruntat cu un val de ├«nc─âlzire a apei care a perturbat ecosistemul oceanic. Astfel, rolul dominant al popula┼úiei de alge kelp a fost preluat de alte tipuri de alge. Anul urm─âtor, un val de canicul─â la nivelul apei a condus la o ”explozie” a popula┼úiei de homari ├«n Golful Maine din Statele Unite ┼či la pr─âbu┼čirea pre┼úurilor, afect├ónd sever industria local─â bazat─â pe crustacee.

Echipa de cercetare a combinat date zilnice de la sateli╚Ťi, timp de 35 de ani, cu ├«nregistr─âri de la sta╚Ťiile de m─âsurare amplasate pe nave ╚Öi de la ╚Öase sta╚Ťii terestre ├«ncep├ónd cu anul 1925.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â luat ├«n considerare influen╚Ťa variabilit─â╚Ťii naturale cauzat─â de fenomene cum ar fi fenomenul El Nino.

Autorii studiului au declarat c─â a fost prima dat─â c├ónd tendin╚Ťele temperaturilor marine extreme au fost examinate la scar─â global─â, iar leg─âturile cu schimb─ârile climatice necesit─â investiga╚Ťii suplimentare.

Comentarii

comentarii