Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Episoadele de caniculă se multiplică la nivelul oceanelor, cu efecte devastatoare pe termen lung

Episoadele de caniculă la nivelul oceanelor au fost din ce în ce mai lungi şi mai frecvente în ultimul secol, iar acest fenomen ar putea avea efecte devastatoare pe termen lung, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications, citat de AFP.

Episoadele de caniculă se multiplică la nivelul oceanelor

 

Între anii 1925 şi 2016, numărul episoadelor de caniculă la nivelul oceanelor a crescut, în medie, cu 34%, iar durata a fost cu 17% mai mare, astfel că numărul zilelor cu caniculă a crescut cu 54%. Accelerare a acestui proces s-a produs în ultimele trei decenii, conform rezultatelor acestei cercetări, promovată de realizatorii săi drept primul studiu de acest tip realizat până în prezent la nivel mondial.

Similar cu cel atmosferic, valul de caniculă la nivelul oceanelor este se manifestă pe o perioadă de mai multe zile consecutive în care suprafaţa apei este anormal de caldă.

Oceanele joacă un rol esenţial în reglarea climatului planetei noastre. Ele înmagazinează o parte din radiaţia solară la nivelul Ecuatorului, apoi apele se deplasează către poli şi eliberează căldura, reglând astfel temperatura atmosferei.

Deseori aceste evenimente provoacă și consecințe economice profunde

„Unii dintre noi s-ar putea bucura de apa mai caldă când se duc să înoate, însă aceste valuri de căldură au un impact semnificativ asupra ecosistemelor, biodiversităţii, pescuitului, turismului şi acvaculturii”, a avertizat Eric Oliver de universitatea canadiană Dalhousie, coordonatorul studiului. „Aceste evenimente sunt adesea asociate cu unele consecinţe economice profunde”, a adăugat el.

Valurile de căldură sunt legate de o creștere generală a temperaturii la suprafața mărilor și oceanelor cu efectele schimbărilor climatice. Aceste schimbări pot fi atribuite încălzirii globale provocate de om care se răsfrânge şi asupra temperaturii oceanelor, susţin cercetătorii.

S-a evidenţiat o asociere clară între creşterea temperaturilor medii la suprafaţa apei şi cea a valurilor de caniculă la nivelul oceanelor, în mod similar înmulţirii evenimentelor de căldură extremă asociate creşterii temperaturii medii globale”, a precizat unul dintre coautorii cercetării, Neil Holbrook, profesor la Universitatea din Tasmania.

În timp ce oceanele absorb peste 90% din căldură datorită efectului de seră ”este posibil ca episoadele de caniculă marină să progreseze”, a adăugat el.

Consecințele se resfrâng și asupra ecosistemelor

Așa cum undele de căldură atmosferice pot provoca daune ecologice răspândite, undele de căldură marine pot dăuna ecosistemelor oceanice și plantelor și animalelor pe care le locuiesc.

Aceste valuri de caniculă pot provoca albirea coralilor, decesul în masă al nevertebratelor şi dispariţia pădurilor de varec.

Activităţile umane nu sunt cruţate de aceste schimbări ce pot conduce la scăderea cantităţii de peşte disponibilă şi la alte efecte economice. Spre exemplu, în anul 2011, Australia de Vest s-a confruntat cu un val de încălzire a apei care a perturbat ecosistemul oceanic. Astfel, rolul dominant al populaţiei de alge kelp a fost preluat de alte tipuri de alge. Anul următor, un val de caniculă la nivelul apei a condus la o ”explozie” a populaţiei de homari în Golful Maine din Statele Unite şi la prăbuşirea preţurilor, afectând sever industria locală bazată pe crustacee.

Echipa de cercetare a combinat date zilnice de la sateliți, timp de 35 de ani, cu înregistrări de la stațiile de măsurare amplasate pe nave și de la șase stații terestre începând cu anul 1925.

Oamenii de știință luat în considerare influența variabilității naturale cauzată de fenomene cum ar fi fenomenul El Nino.

Autorii studiului au declarat că a fost prima dată când tendințele temperaturilor marine extreme au fost examinate la scară globală, iar legăturile cu schimbările climatice necesită investigații suplimentare.

spot_img

Ultimele știri