Studiu: expunerea la erbicide pe bază de glifosat crește riscul de cancer cu 41%

in Poluare 15 February 2019 1,316 Views

O nouă analiză științifică a erbicidelor pe bază de glifosat, cele mai populare produse de acest gen din lume, arată că oamenii expuși excesiv la aceste pesticide au cu 41% mai multe șanse de a se îmbolnăvi de un tip de cancer numit limfom non-Hodgkin.

Rezultatele studiului arată „o legătură strânsă” între expunerea la erbicide pe bază de glifosat și creșterea riscului de limfom non-Hodgkin (NHL).

Monsanto și deținătorii lor, Bayer AG, sunt implicați în peste 9.000 de procese în SUA intentate de oameni care suferă de NHL și învinovățesc erbicidele pe bază de glifosat pentru bolile lor.

Monsanto susține că nu există studii științifice legitime care să arate o asociere clară între glifosat și NHL sau alte tipuri de cancer.

Studiu: glifosatul are efecte negative asupra sănătății chiar și în cantități considerate sigure

Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a clasificat glifosatul ca fiind un probabil agent cancerigen în 2015, însă Agenția de Protecție a Mediului din SUA continuă să susțină că glifosatul este sigur atunci când este folosit cu grijă.

În 2017, Uniunea Europeană a reînnoit licențele pentru glifosat, stârnind criticile activiștilor. Dezvăluiri ulterioare au arătat că Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a ignorat un studiu care asocia erbicidul Roundup cu cancerul după ce a consultat un oficial EPA care avea presupuse legături cu Monsanto. Decizia a fost contestată de două organizații de mediu.

„Acest raport aduce argumente mai puternice decât meta-analizele precedente că există dovezi ale unui risc crescut de NHL din cauza expunerii la glifosat. Din punct de vedere al sănătății populației, există niște motive reale de îngrijorare.”, a declarat Lianne Sheppard, profesor la Universitatea din Washington și co-autoare a studiului.

Monsanto va plăti daune în valoare de 289 de milioane de dolari unui bolnav de cancer în fază terminală

Autorii studiului spun că noua meta-analiză a evaluat toate studiile publicate despre efectele glifosatului asupra organismului uman, precum și alte tipuri de studii legate de glifosat, inclusiv teste pe animale.

Oamenii de știință au concluzionat că toate meta-analizele realizate până acum arată același lucru: expunerea la erbicide pe bază de glifosat sunt asociate cu un risc crescut de NHL.

Comentarii

comentarii