Erup╚Ťia vulcanului Kilauea a distrus numeroase ecosisteme din Hawaii

in Biodiversitate 22 June 2018 24 Views

Erup╚Ťia vulcanului Kilauea a cauzat distrugerea a numeroase ecosisteme din Hawaii, av├ónd consecin╚Ťe care vor fi resim╚Ťite decenii de acum ├«nainte.

┬ę LE Baskow/AP

├Än Puna, regiunea din insula Hawaii care a fost afectat─â cel mai grav de erup╚Ťia vulcanului Kilauea, p─âdurea a fost sufocat─â de aerul plin de dioxid de sulf, apoi ars─â de lav─â. Patrick Hart, profesor de biologie la Universitatea din Hawaii, a explicat c─â p─âdurea din regiune, care este acum acoperit─â cu un strat de lav─â gros de p├ón─â la 9 metri, era probabil cea mai remarcabil─â p─âdure din stat.

ÔÇ×Existau regiuni unde p─âdurea nativ─â Ohia se ├«ntindea p├ón─â la ocean, ╚Öi nu vezi a╚Öa ceva ├«n restul Hawaii-ului.ÔÇŁ

Conform lui Hart, pădurile umede din Puna erau un habitat important pentru copaci nativi din Hawaii, păsări ca amakihi și insecte ca fluturi, greieri și libelule.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â estimeaz─â c─â va dura cel pu╚Ťin 100 de ani pentru ca p─âdurea s─â ├«nceap─â s─â se regenereze. ├Änt├ói vor ap─ârea lichenii, apoi ferigile native ╚Öi copacii Ohia, care s-au adaptat s─â creasc─â pe lav─â. Conform lui Hart, ├«n aproximativ 150 de ani terenul se va transforma din nou ├«ntr-o p─âdure.

David Damby, vulcanolog la United States Geological Survey (USGS), a explicat pentru The Guardian c─â erup╚Ťia, de╚Öi tragic─â, face parte din ciclul natural al insulei.

ÔÇ×Din punctul de vedere al omului, ce se ├«nt├ómpl─â este tragic. Dar din punctul de vedere al vulcanului, asta este treaba lui: s─â construiasc─â teren nou ╚Öi s─â schimbe peisajul. A╚Öa func╚Ťioneaz─â p─âm├óntul.ÔÇŁ

Pe insula Hawaii, numit─â ╚Öi Insula Mare, lava de la vulcanul Kilauea a distrus sm├órcuri r─âmase dup─â reflux ╚Öi gr─âdini de corali, a evaporat cel mai mare lac de ap─â dulce din Hawaii ╚Öi a omor├ót viet─â╚Ťi marine. Golful Kapoho avea bazine unice create de maree care ad─âposteau numeroase specii de animale marine, inclusiv corali. Datorit─â accesului facil la ap─â, golful era un loc important de agrement pentru localnici, precum ╚Öi pentru oameni de ╚Ötiin╚Ť─â.

carturesti.ro

John Burns, care a studiat ├«n ultimul deceniu coralii din Golful Kapoho, a explicat c─â habitatul a disp─ârut ├«n ├«ntregime, iar coralii vor re├«ncepe s─â creasc─â odat─â ce particulele de sticl─â vulcanic─â se vor disipa, iar PH-ul ╚Öi temperatura apei vor reveni la normal. ├Äns─â pierderea coralilor din cauza lavei este un fenomen natural, spre deosebire de fenomenul de albire, care afecteaz─â multe recife din Hawaii ╚Öi amenin╚Ť─â existen╚Ťa coralilor din ├«ntreaga lume.

ÔÇť├Än termeni de organisme marine, am luat-o de la ├«nceput acum. Exist─â tragedia oamenilor care ├«╚Öi pierd casele ╚Öi pentru noi, ca oameni de ╚Ötiin╚Ť─â, pierderea locului de cercetare. ├Äns─â din punct de vedere al mediului, acesta este un ciclu natural. Prefer s─â v─âd un recif cum moare din cauza lavei dec├ót din cauza albirii.ÔÇŁ

Comentarii

comentarii