Erup╚Ťie exploziv─â a vulcanului Kilauea din Hawaii: coloana de cenu╚Ö─â poate fi v─âzut─â din spa╚Ťiu

in Revista presei 18 May 2018 15 Views

O nou─â erup╚Ťie a vulcanului Kilauea din Hawaii a avut loc joi, trimi╚Ť├ónd o coloan─â de cenu╚Ö─â la peste 9000 metri ├«n atmosfer─â.

via A.J. (Drew) Feustel / International Space Station

Autorit─â╚Ťile au evacuat locuitorii unui cartier de pe Insula Mare, precum ╚Öi personalul de la parcul na╚Ťional ╚Öi de la observatorul vulcanului, din cauza concentra╚Ťiei mari de dioxid de sulf din aer ╚Öi au ├«mp─âr╚Ťit aproape 20.000 de m─â╚Öti care protejeaz─â ├«mpotriva particulelor nocive din aer.

Vulcanul Kilauea a erupt ├«n luna aprilie a acestui an, iar ├«n ultimele s─âpt─âm├óni au ap─ârut numeroase fisuri care au dus la evacuarea a sute de oameni. Acum dou─â zile, un cutremur cu magnitudinea de 4.4 grade pe scara Richter a zguduit caldera vulcanului ╚Öi a avariat drumuri ╚Öi cl─âdiri ├«n Parcul Na╚Ťional Volcanoes.

O alert─â ro╚Öie pentru avia╚Ťie a fost emis─â dup─â ce un nor uria╚Ö de cenu╚Ö─â s-a ridicat la peste 3.500 metri deasupra vulcanului Kilauea. Norul a putut fi observat ╚Öi din spa╚Ťiu, dup─â cum au ar─âtat imaginile furnizate de Agen╚Ťia Spa╚Ťial─â Interna╚Ťional─â.

Dup─â erup╚Ťia exploziv─â de joi, coloana de cenu╚Ö─â a ajuns la 9,100 metri altitudine. Locuitorii regiunilor afectate de cenu╚Ö─â au fost sf─âtui╚Ťi s─â r─âm├ón─â ├«n case c├ót de mult posibil. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â avertizeaz─â c─â activitatea vulcanic─â ╚Öi cutremurele vor continua.

Pe m─âsur─â ce podeaua calderei se las─â, cre╚Öte riscul interac╚Ťiunilor explozive, care ar putea lansa buc─â╚Ťi de piatr─â care c├ónt─âresc chiar ╚Öi 10-12 tone prin aer, dar doar la o distan╚Ť─â de p├ón─â la 1 km. United States Geological Survey (USGS) a aten╚Ťionat c─â situa╚Ťia se poate agrava oric├ónd.

ÔÇ×├Än orice moment, activitatea ar putea deveni din nou exploziv─â, cresc├ónd intensitatea produc╚Ťiei de cenu╚Ö─â ╚Öi produc├ónd proiectile balistice l├óng─â co╚Öul vulcanic.ÔÇŁ

USGS a declarat că regiunile din jurul vârfului vulcanului vor fi probabil afectate de cutremure puternice.

soundcreation.ro

Conform cercet─âtorilor, exploziile recente au avut loc din cauza presiunii create de aburi, c├ónd apa subteran─â sau de la suprafa╚Ť─â este ├«nc─âlzit─â de magm─â, lav─â, depozite vulcanice noi sau de pietre fierbin╚Ťi.

Kilauea este unul dintre cei cinci vulcani de pe insula Hawaii, trei dintre ei fiind activi. Kilauea este unul dintre cei mai activi vulcani din lume ╚Öi a erupt constant ├«n ultimii 30 de ani, dar ultima erup╚Ťie exploziv─â de acest gen a avut loc ├«n 1924.

Comentarii

comentarii