Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Estimare ONU: peste 50 milioane de refugiati climatici in 2015 

Numarul oamenilor stramutati din cauza dezastrelor naturale, respectiv circa 25 milioane de persoane, il depaseste in prezent pe cel al populatiei stramutate din cauza razboaielor, arata datele Organizatiei Natiunilor Unite. Expertii ONU se asteapta ca aceasta cifra sa se dubleze in urmatorii cinci ani, cand va depasi 50 milioane.

In acelasi timp, unele organizatii, precum Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), Crucea Rosie si The Christian Monitor estimeaza ca numarul refugiatilor climatici stramutati in urmatoarele patru decade ar putea ajunge la un miliard de persoane.

”Civilizatia noastra ajunge la o intersectie, acolo unde se intalnesc fenomenele supraconsumului, suprapopularii si lipsei resurselor. Pentru cei mai multi refugiati climatici, totul se rezuma la apa, care e fie prea multa, fie prea putina. In Bangladesh, spre exemplu, 150 de milioane de oameni traiesc pe terenuri situate la nivelul marii. O crestere de un metru a nivelului apelor ar putea acoperi 40% din terenul agricol”, spune regizorul american Michael Nash, producatorul mai multor filme ce abordeaza problematica schimbarilor climatice.

Fara sprijin legislativ

In cea mai recenta productie a sa, documentarul ”Refugiati climatici”, Nash discuta cu experti precum fondatorul Institutului Worldwatch, Lester Brown, laureatul Nobel Wangari Maathai si politicieni ca Nancy Pelosi si Newt Gingrich, examinand situatia dramatica a aproximativ 25-40 de milioane de oameni.

Documentarul arata ce se intampla intr-o lume suprapopulata, cu resurse tot mai putine, pe fondul accentuarii schimbarilor climatice. De asemenea, expertii intervievati atrag atentia ca, in prezent, nu exista nicio lege care sa ofere azil refugiatilor climatici.

Multi dintre acestia se confrunta cu inundatiile si salinizarea terenurilor, in timp ce altii se lupta cu efectele secetei. Si unii si altii se gasesc in situatia de a nu mai putea trai in zonele in care s-au nascut. Ei nu migreaza catre zone nepopulate, ci spre tarile cu resurse.

Un exemplu este Mexic, ai caror locuitori migreaza din sudul statului, unde nu mai sunt resurse, catre SUA. In Birmania, care a fost devastata de ciclon, oamenii au fost dusi in tabere de refugiati in tarile invecinate.

Situatie este similara in Darfur. Crescatorii de animale si fermierii se lupta pentru ultimele terenuri fertile. Pana in 2025, se estimeaza ca 66% din terenul arabil al Africii se va desertifica.

Raluca Petrescu

 

 

 

spot_img

Ultimele știri