Eurobarometru: Ce cred europenii despre securitatea alimentara?

Pentru mai mult de 90% dintre europeni, criteriile cele mai importante la de produse alimentare sunt calitatea si pretul, mai importante decat originea (71%) si marca (47%), potrivit unei anchete Eurobarometru privind securitatea alimentara, calitatea produselor alimentare si mediul rural.

Calitatea si pretul au fost considerate „foarte importante” de 65% si, respectiv, 54% dintre respondenti. Etichetele de calitate sunt importante pentru doua treimi dintre cei intervievati, constatandu-se o imbunatatire fata de anii precedenti in ceea ce priveste recunoasterea diferitelor sigle de calitate ale UE. Potrivit anchetei, 24% dintre respondenti recunosc deja sigla ecologica a UE la mai putin de 2 ani de la introducerea acesteia.

In ceea ce priveste securitatea alimentara, trei sferturi dintre cetatenii UE si-au exprimat ingrijorarea cu privire la problema hranirii populatiei de pe glob, insa proportia celor preocupati de capacitatea UE si a statelor membre de a satisface necesitatile alimentare ale locuitorilor lor este sub 60%. Majoritatea cetatenilor UE considera ca agricultura aduce o contributie pozitiva la conservarea zonelor rurale, parere impartasita in majoritatea statelor membre si a grupurilor sociodemografice. Exista deci un larg consens cu privire la rolul benefic al agriculturii. In cadrul anchetei, au fost intervievati peste 26.500 de cetateni europeni, cu varste de cel putin 15 ani, din toate cele 27 de state membre ale UE.

De asemenea, aproximativ 56% dintre respondenti nu sunt preocupati de nivelul productiei alimentare din tara lor, iar in ceea ce priveste UE in ansamblu, procentul este de 57%. In schimb, 76% dintre respondenti sunt preocupati de nivelul productiei alimentare la nivel mondial. Ca urmare a acestor rezultate, 84% dintre cetateni opineaza ca UE ar trebui sa ajute alte tari sa-si sporeasca productia alimentara. Aproximativ 81% considera ca UE ar trebui sa-si sporeasca propria productie alimentara pentru a depinde intr-o mai mica masura de importuri, iar 77% apreciaza ca UE ar trebui sa produca mai mult pentru a satisface atat necesitatile propriilor cetateni, cat si cererea tarilor terte.

Pentru 96% dintre respondenti, calitatea alimentelor reprezinta un criteriu important in luarea deciziilor de cumparare, mai important chiar decat pretul, care este mentionat de 91% dintre cei intervievati. Originea produsului conteaza mai putin, dar este importanta pentru 71% dintre respondenti. In schimb, marca este considerata importanta de 47% dintre respondenti, in timp ce pentru 50% dintre ei, aceasta nu prezinta importanta. Etichetele de calitate sunt importante pentru 67% dintre respondenti.

Intrebati in legatura cu relatia dintre agricultura si mediul rural, 81% dintre respondenti au raspuns ca, in opinia lor, agricultura are efecte benefice asupra mediului, 86% apreciaza ca ea contribuie la infrumusetarea peisajului rural, iar 89% considera ca agricultura contribuie la protejarea zonelor rurale.

Foto: whataplantknows.blogspot.com

Cosmin Zaharia
 

spot_img

Ultimele știri