Europa ar putea furniza energie electric─â pentru tot globul, numai de la eoliene instalate pe uscat

in Energie 21 August 2019 2,133 Views

Potrivit unui nou studiu, ╚Öi cel mai detaliat de acest fel de p├ón─â acum, Europa nu este nici m─âcar pe aproape de a-╚Öi atinge adev─âratul poten╚Ťial ├«n furnizarea energiei eoliene. Dac─â ar fi instalate eoliene ├«n toate locurile viabile de pe uscat, UE ar avea suficient─â energie pentru ├«ntreaga lume.

Sursa foto: General Electric

Un studiu realizat de Universitatea din Sussex, Marea Britanie, a descoperit c─â pe 46% din suprafa╚Ťa Europei ar putea fi montate eoliene, adic─â peste 5 milioane de kilometri p─âtra╚Ťi ╚Öi aproape 500 de exajouli de putere (un exajoule ├«nseamn─â un miliard de miliarde de jouli) ÔÇô cu 70 de extrajouli ├«n plus fa╚Ť─â de c├ót va avea nevoie lumea ├«n 2050.

Cercetarea a luat ├«n calcul infrastructura, construc╚Ťiile ╚Öi zonele protejate, dar nu a ╚Ťinut cont de limit─âri specifice, cum ar fi aprob─ârile sau dac─â terenurile sunt private sau nu. Studiul a eviden╚Ťiat doar zonele adecvate pentru montarea de eoliene ╚Öi a vrut s─â r─âspund─â la ├«ntrebarea ÔÇ×Ce poten╚Ťial de energie eolian─â are Europa?ÔÇŁ.

Pe scurt, dac─â ar fi amplasate eoliene pe toate locurile de pe uscat care ├«ndeplinesc condi╚Ťiile necesare, Europa ar putea furniza de peste 100 de ori mai mult─â energie eolian─â dec├ót produce ├«n prezent. Calculele au fost f─âcute la 11 de milioane de eoliene ├«n plus, ceea ce ar ├«nsemna suficient─â energie c├ót s─â acopere nevoile oamenilor din ├«ntreaga lume, ├«ncep├ónd de acum, p├ón─â ├«n 2050.

ÔÇ×Desigur, nu spunem c─â ar trebui s─â instal─âm turbine ├«n toate locurile identificateÔÇŁ, a declarat Benjamin Sovacool, participant la cercetare, potrivit Science Alert. ÔÇ×Dar studiul arat─â poten╚Ťialul uria╚Ö al Europei de a genera energie eolian─â, care trebuie valorificat─â, dac─â vrem s─â evit─âm o catastrof─â climatic─âÔÇŁ.

├Än prezent, Europa este lider ├«n energia eolian─â – turbinele de pe uscat ╚Öi cele din ape produc aproape o treime din energia eolian─â la nivel mondial. Comisia European─â a promis c─â, p├ón─â ├«n 2050, cel pu╚Ťin 100.000 de eoliene vor fi actualizate sau ad─âugate.

Un studiu din 2009 realizat de Agen╚Ťia European─â de Mediu arat─â c─â poten╚Ťialul de energie eolian─â de pe uscat era de trei ori mai mic dec├ót au descoperit cercet─âtorii ├«n noua analiz─â.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii