Europa santajata cu recesiunea daca nu va exploata gazele de sist

Daca statele europene nu majoreaza productia de gaze de sist si nu reduc subventiile pentru energiile verzi risca sa alunge o parte importanta din industriile cu consum mare de energie, cum sunt cimentul si otelul, a declarat joi economistul sef al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, citat de Reuters.

Aceste industrii sunt critice pentru economia europeana avand in vedere ca angajeaza peste 30 de milioane de persoane si ar putea avea un efect major asupra economiei UE”, a spus Birol.

Potrivit acestuia, solutionarea problemei cresterii facturilor la energie in Europa necesita o abordare larga. Nu numai ca statele europene trebuie sa renegocieze contractele la gaze naturale, dintre care doua treimi expira in urmatorul deceniu, pentru a obtine termeni mai favorabili dar, de asemenea, ar trebui sa creasca productia de gaze din resurse neconventionale, cum sunt gazele de sist.

In plus, Uniunea Europeana ar trebui de asemenea sa analizeze posibilitatea reducerii celor 60 de miliarde de dolari pe care le aloca anul pentru subventionarea productiei de energie electrica din surse regenerabile, cum este energia eoliana si cea solara.

In unele cazuri aceste subventii sunt excesive si pun o presiune inutila asupra consumatorilor”, a mai adaugat  economistul sef al IEA.

Pretul gazelor naturale in Europa este de aproape trei ori mai mare decat in SUA, in conditiile in care productia de gaze naturale a SUA a crescut gratie gazelor de sist in timp ce consumatorii europeni depind de importurile din Rusia si Norvegia.

spot_img

Ultimele știri