Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Europarlamentarii au votat pentru salvarea siturilor Natura 2000

Ieri, Parlamentul European a votat în favoarea unui raport prin care Comitetul de Mediu din cadrul instituției se opune revizuirii a 2 acte normative din domeniul conservării naturii  în UE, și anume Directivele Natura 2000 (Directiva Păsări și Directiva Habitate). Cele 2 directive sunt cunoscute ca unele dintre cele mai solide și inovatoare legi din lume pentru protejarea animalelor, vegetației sălbatice și habitatelor naturale, împotriva presiunilor antropice și riscurilor de dispariție. 

Protejarea siturilor Natura 2000

Directiva Păsări a fost adoptată în 1979, iar Directiva Habitat – în 1992. Datorită lor, Europa are în acest moment cea mai mare rețea de arii naturale protejate din lume, denumită Natura 2000. Rețeaua acoperă aproape o cincime din suprafața terestră și 4% din suprafața marină a continentului. În România, există 531 de situri Natura 2000, care se întind pe aproximativ 23% din suprafața țării.

Până acum, cele 2 legi au permis dezvoltarea socio-economică în arealul siturilor protejate, atât timp cât activitățile umane desfășurate nu au pus în pericol speciile și habitatele din aceste zone.

În primăvara anului trecut, Comisia Europeană și-a propus să revizuiască directivele, însă ONG-urile de mediu s-au opus. Reprezentanții lor susțineau că revizuirea ar însemna slăbirea unei legislații care s-a dovedit extrem de eficientă și ar favoriza corporațiile. Peste 100 de ONG-uri au inițiat o campanie online, prin care au cerut cetățenilor să se alăture luptei de protejare a siturilor Natura 2000.

Ca rezultat al presiunii publice, Comitetul de Mediu din cadrul Parlamentului European a elaborat un raport de evaluare a strategiei europene de conservare a biodiversității, care își propune stoparea pierderii biodiversității până în 2020. În cadrul raportului, experții recomandă respingerea propunerii de revizuire a celor 2 directive și, în plus, crearea unei strategii europene pentru protejarea polenizatorilor naturali, reconstrucția ecologică și refacerea coridoarelor de migrare pentru speciile sălbatice, precum și integrarea valorilor naturale în politicile publice.

În cursul zilei de ieri, aproape toți europarlamentarii au votat în favoarea raportului, creând astfel premisele salvării Directivelor Natura 2000 și stimulând conservarea naturii.

Reprezentanții ONG-urilor de mediu și-au exprimat susținerea pentru decizia Parlamentului. Coordonatorul Departamentului de Resurse Naturale din cadrul WWF, Andreas Baumüller, a declarat:

Ne bucurăm să vedem că întregul Parlament European a decis să asculte vocile celor peste jumătate de milion de oameni și guverne care au susținut legile europene pentru protejarea naturii. Este încă un mesaj puternic adresat Comisiei Europene: e greșit și costisitor să schimbi ceva ce funcționează.

România ocupă primul loc în Europa din punct de vedere al biodiversității și deține ultimele ecosisteme 100% naturale de pe continent. ONG-urile au semnalat în repetate rânduri că legislația națională care transpune Directivele Natura 2000 nu oferă o protecție completă și că adesea se constată probleme de implementare. Slăbirea acestor acte normative ar fi agravat situația, ducând la distrugerea unor zone sălbatice precum pădurile virgine, defileele, râurile sau pajiștile naturale.

 

Citește și:

„Alertă pentru natură”, petiție pentru salvarea Directivelor Natura 2000

Cel mai bun proiect Natura 2000 din Europa se află în România

spot_img

Ultimele știri