Europol implicată în cea mai mare captură de produse de contrabandă din fauna sălbatică

in Autoritati, Biodiversitate 19 June 2015 261 Views

La nivel mondial a confiscat cantități uriașe de produse de contrabandă a faunei sălbatice, de la 12 tone de fildeș la coarne de rinocer și oase de balenă, în cadrul unei operații masive desfășurată în peste 62 de țări, potrivit unei declarații a Europol din această săptămână, informează Phys.org.

ivory_fildes

„Operațiunea COBRA III, cea mai mare operațiune de aplicare a legii la nivel internațional care a avut loc vreodată în ce privește comerțul ilegal cu specii pe cale de dispariție, a dus la recuperarea unei mari cantități de produse de contrabandă a faunei sălbatice”, a declarat agenția de poliție a Europei.

Într-o altă declarație, emisă în Bangkok, unul dintre organizatorii operațiunii, Association of Southeastern Asian Nations’ Wildlife Enforcement Network (ASEAN-WEN)  a spus că operațiunea a dus la cel puțin 300 de arestări și peste 600 de capturi de contrabandă a faunei sălbatice.

Printre cei arestați se află și opt persoane suspectate ca fiind lideri în comerțul ilegal, printre care un cetățean chinez implicat în cel mai mare caz de trafic de coarne de rinocer din Namibia și un braconier de elefanți notoriu din India, potrivit declarației de la Bangkok.

Operațiunea a durat două luni și a implicat 62 de țări din Europa, Africa, America și Asia. Poliția a confiscat 119 coarne de rinocer numai în Europa, a declarat Europol, la sediul din Haga. În cadrul operațiunii au mai fost capturate 16 coaste de balene în Olanda, 20 de kilograme de lipitori vii în Bulgaria și 10.000 de căluți de mare morți împreună cu 400 de țestoase vii în Marea Britanie. În Croația, de asemenea, au fost confiscate 300 de țestoase vii.

În Tailanda, poliția a confiscat peste patru tone de fildeș ascunse în în containere provenit din Republica Democrată Congo. În India s-au găsit aproape 11.000 de kilograme de oase care, probabil, provin de la tigri. Poliția chineză și germană a confiscat în jur de 800 de cactuși, iar în Franța au fost găsite 50 de kilograme de fildeș neprelucrat.

Europol, care a sprijinit COBRA III, a spus că operațiunea a fost organizată de ASEAN-WEN și Lusaka Agreement Task Force, cu participarea a șapte țări africane.

„Vom continua să luptăm împotriva acestor crime crude, pentru a asigura un mediu sigur pentru speciile pe cale de dispariție în Europa și peste tot în lume”, a spus Rob Wainwright, directorul Europol.

Sursă foto: Flickr.com

Mai citește și:

China va elimina industria de fildeș, pentru a combate braconajul elefanților

China a interzis importul de fildeș timp de un an

Comentarii

comentarii