Eurostat: clasamentul ţărilor din UE care folosesc cea mai mare cantitate de pesticide. Pe ce loc se află România

in Business, Eat Smart 17 October 2018 193 Views

Statele cu cel mai mare consum de pesticide din Uniunea Europeană sunt Spania, Franța, Italia și Germania, care în anul 2016 au consumat împreună 79% din totalul cantității de pesticide, potrivit Eurostat. 

O explicaţie ar fi că aceste state dețin aproape jumătate din suprafața arabilă a Uniunii Europene și aproximativ jumătate din producția agricolă europeană. Ceea ce arată, încă o dată, concentrarea extrem de puternică existentă și la nivelul agriculturii europene, nu doar în ceea ce privește veniturile pe cap de locuitor sau indicatori care definesc nivelul de trai.

Citeşte şi: Companiile de chimicale avertizează că pesticide puternice le sunt vândute online amatorilor

România se află imediat după cele patru mari state, cu un consum de 11 milioane de kilograme de pesticide, în anul 2016, la mare distanță de Germania care a consumat aproximativ 48 milioane de kilograme. După România, urmează în clasament Ungaria și Portugalia, consumul acestora fiind la pragul de 10 milioane de kilograme. Celelalte state europene nu contează în privința consumului de pesticide cu precizarea că în statistică sunt cuprinse numai 20 de state ale Uniunii Europene plus Turcia.

De altfel, Turcia este într-o poziție bună în materie, având un consum de 50 milioane de kilograme de pesticide, mai mult decât Germania și mai puțin decât Italia.

Pe categorii de pesticide, cele mai utilizate sunt fungicidele care reprezintă aproximativ jumătate din piața acestui tip de îngrășăminte.

Citeşte şi: Pesticidele creează dependență pentru albine într-un mod similar cu nicotina

Comentarii

comentarii